Geheim Brits onderzoek in Irak en Syrië naar oorlogsmisdaden IS

Het team heeft 400 kant en klare dossiers opgesteld, ook over emirs. De organisatie zou veel groter zijn dan gedacht.

Een team onderzoekers, betaald door de Britse regering, heeft een jaar lang heimelijk onderzoek gedaan naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid van de Islamitische Staat in Syrië en Irak. Dat meldt de BBC na een interview met de onderzoekers.

Ze zeggen vierhonderd kant en klare dossiers te hebben opgesteld – ook over emirs, commandanten en provinciale gouverneurs. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan ontvoering, onthoofding, marteling, kruisiging en kidnappings, en executies. De onderzoekers verwachten hun belangrijkste dossiers voor het einde van het jaar rond te hebben.

„We zitten achter belangrijke leden aan”, zei de leider van het onderzoek, „want deze individuen zijn net zo verantwoordelijk voor de talloze moorden als de mannen die eigenhandig mensen doden”. Het team heeft bewijzen uit Syrië gesmokkeld, waaronder documenten, ooggetuigenverslagen en USB-sticks. Ook hebben ze de notulen in handen van een provinciale bijeenkomst van de Islamitische Staat.

De onderzoekers zeggen op basis van hun materiaal een goed beeld te hebben gekregen hoe de organisatie wordt geleid. Die is volgens hen veel groter en professioneler dan gedacht. Het aantal buitenlandse rekruten is sterk toegenomen, nadat de organisatie deze zomer het kalifaat uitriep en zou nu zo’n 30.000 strijders tellen. „We realiseerden ons dat we niet naar een militaire organisatie kijken, we zijn getuige van het proces van nation building. Ze richten een islamitische staat in de woestijn op.”

In reactie op de onthoofding van de Amerikaans-Israëlische journalist Steven Sotloff verklaarde president Obama gisteren dat de VS zich niet laten intimideren. Hij zegt dat de VS bouwen aan een internationale coalitie om de Islamitische Staat „te vernietigen”. Maar vooralsnog heeft Obama geen strategie voor de aanpak van de groep in Syrië, zo gaf hij zelf toe.