Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Cultuur

Gaswinning. Dan krijg je dit

De boerderij van Tiemen en Alie Meulema stortte in mei in. Nu zitten ze aan de grond. In juni beloofde Kamp “binnen een maand duidelijkheid” over de oorzaken van de instorting en de toekomst van de woning. Maar die duidelijkheid heeft de familie nog altijd niet. Niet van gaswinningsbedrijf NAM, verantwoordelijk voor aardbevingsschade, en niet van de gemeente Bedum die het voortouw nam in het onderzoek naar de instorting en in de kwestie bemiddelt. Ondanks een spreekverbod zoeken de Groningse heer en mevrouw Meulema nu de publiciteit. Ze hebben vervangende woonruimte gevonden en draaien zelf op voor de kosten. “Terwijl de gemeente, NAM en de verzekeraar steggelen over wie wat betalen moet, zijn we na vier maanden nog geen stap verder. Waar en naar wie je ook gaat – overal loop je tegen een muur. Dat vreet aan ons.” Meer vandaag in NRC Handelsblad.
De boerderij van Tiemen en Alie Meulema stortte in mei in. Nu zitten ze aan de grond.
NRC / Sake Elzinga
In mei moesten de Meulema’s onmiddellijk het huis uit. De schuur kan op het voorhuis klappen, vreesde de brandweer, en er ligt asbest in de tuin. De familie pakte fotoboeken en computerkast en vertrok met de twee herders en de poes naar Assen.
NRC / Sake Elzinga
De instorting van Ter Laan 31 in Bedum wordt een kabinetskwestie als PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) om uitleg vraagt. Waarom stortte de schuur in, wil hij weten, en is het correct dat de gemeente Bedum en de NAM hier niets over willen zeggen?
NRC / Sake Elzinga
Kamp beloofde binnen een maand duidelijkheid te geven over de oorzaken van de instorting én over de toekomst van de woning. Dat schreef de minister op 24 juni. Inmiddels is het september en nog altijd heeft de familie geen duidelijkheid.
NRC / Sake Elzinga
NRC / Sake Elzinga
Maandag stuurden de Meulema’s een brandbrief naar de NAM en de gemeente. Hun geld is op en de toch al zo broze gezondheid van Tijmen gaat achteruit.
NRC / Sake Elzinga
Voor de boerderij aan Ter Laan 31 staat een hek. Toegang is verboden. Er is nog steeds instortingsgevaar en het erf ligt vol asbest.
NRC / Sake Elzinga
Burgemeester Henk Bakker van Bedum laat in een reactie weten dat de familie Meulema "komende maandag is uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis".
NRC / Sake Elzinga
Het onderzoek is klaar, maar de familie weet nog niets. Het is gecompliceerd, zegt een woordvoerder van de NAM, omdat sprake is van achterstallig onderhoud, stormschade en aardbevingsschade. "Dat blijkt uit onderzoek." Maar waarom weet de familie dat niet? "Dat moet je de gemeente vragen. Zij waren de opdrachtgever."
NRC / Sake Elzinga
De PvdA gaat opnieuw minister Kamp om opheldering vragen. Dit is "onacceptabel", zegt Kamerlid Tjeerd van Dekken, mede namens woordvoerder Jan Vos. "Er moet acuut iets gebeuren."
NRC / Sake Elzinga