Film Lucia de B. is Nederlandse inzending voor de Oscars

Actrice Ariane Schluter in de rol van Lucia tijdens de opnames van de film Lucia de B. in het Gerechtshof.
Actrice Ariane Schluter in de rol van Lucia tijdens de opnames van de film Lucia de B. in het Gerechtshof. Foto ANP / Martijn Beekman

Het drama Lucia de B. is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft filminstituut Eye vanavond bekendgemaakt, meldt persbureau Novum.

De film van Paula van der Oest over de ten onrechte voor moord veroordeelde verpleegster draaide dit voorjaar in de bioscoop. Hoofdrolspeler Ariane Schluter kreeg veel lof voor haar rol als Lucia de B. Wel waren de recensies over het scenario wat kritischer van toon.

NRC gaf de film vier sterren en oordeelde: ‘vakwerk’. Filmrecensent Peter de Bruijn schreef:

De makers kozen ervoor om de zaak vooral te beschouwen vanuit de grote sociaal-economische kloof tussen de sociale wereld van de Haagse volksvrouw Lucia en de wereld van de Haagse burgerij, die in de rechtszaal de lakens uitdeelt. De film biedt ook inzicht in de dwaalwegen die zijn bewandeld, zoals het ‘daderprofiel’ waarbij een verdachte – ook als er misschien geen concreet bewijs is – aan zekere kenmerken zou voldoen die duiden op misdadige neigingen.

En de praktijk van ‘kettingbewijs’, waarbij als één zaak bewezen wordt geacht ook een veroordeling in vergelijkbare zaken kan volgen. Lucia de B. is zo meer dan een juridische thriller, meer ook dan melodrama over een vrouw die groot onrecht is aangedaan.

Lucia de B. werd in 2003 veroordeeld voor moord en poging tot moord op enkele patiënten. In 2010 werd ze vrijgesproken, mede dankzij het werk van enkele klokkenluiders die in haar onschuld geloofden. De B. bleek slachtoffer te zijn geworden van tunnelvisie bij justitie. Er bleek niet alleen geen bewijs van haar schuld te zijn, ook was het de vraag of de gestorven patiënten vermoord zijn.