‘Fabrieken Bangladesh nog steeds onveilig’

Een kledingfabriek in Dhaka, Bangladesh.
Een kledingfabriek in Dhaka, Bangladesh. Foto EPA

In meer dan duizend textielfabrieken in Bangladesh is de veiligheid nog altijd niet op orde. In 26 fabrieken was de situatie zo onveilig dat er direct na inspectie is ontruimd. Dat heeft de organisatie achter het Bangladesh-akkoord gezegd, meldt de NOS vanmorgen.

Onder het vorig jaar afgesloten veiligheidsakkoord vallen ongeveer 1600 fabrieken. De Schone Kleren Campagne heeft de namen van de betrokken fabrikanten niet bekendgemaakt. Tegenover de NOS willen Nederlandse bedrijven daarnaast niet melden met welke fabrieken zij zaken doen.

Nooduitgangen geblokkeerd en onbeschermde elektriciteitskabels

Inspecteurs kwamen bij hun bezoeken geblokkeerde nooduitgangen, onbeschermde elektriciteitskabels en te zwaar belaste vloeren tegen. In een aantal fabrieken ontbraken rookmelders. In de 26 direct gesloten fabrieken hebben de inspecteurs een gedetailleerd bouwkundig onderzoek gelast, omdat de vloer op instorten stond.

Het Bangladesh-akkoord werd ruim een jaar geleden gesloten. Daarin is afgesproken dat er onafhankelijke controle komt op de veiligheid van de vele textielfabrieken in het land, en dat daar openbaar verslag van wordt gedaan.

Deelnemende kledingbedrijven zeggen bovendien toe eventueel benodigde verbeteringen aan gebouwen te betalen. Inmiddels hebben 184 kledingbedrijven hun handtekening gezet, waaronder achttien Nederlandse.