Een knecht in de Ikea

Deze rubriek belicht elke donderdag een nieuw bedrijf. Dit keer: spullen van Ikea kopen én laten bezorgen.

Bedrijf: Loopjongens

Oprichters: Sjoerd Adema (28), Richard van der Linde (32), Jordy Mudde (30), Chantal Nieuwlaat (38) en Jair Stenhuijs (34).

Medewerkers: zijzelf en nog een medewerker

Website: loopjongens.nl

Foto Thinkstock

Wat is het probleem?

Ikea. Overal drentelende mensen en een magazijn vol dozen met productcodes. Voor shophaters al snel de hel. Toch dolgraag die kekke Björn of Billy? Loopjongens.nl doet het zware werk voor je: zij shoppen én bezorgen Ikea-spullen.

Heeft Ikea zelf geen webshop?

Jawel. Een paar maanden nadat Loopjongens begon – februari 2013 – lanceerde Ikea de webshop. Maar niet alle producten bezorgt Ikea thuis, én ze doen er minimaal negen tot elf dagen over. Loopjongens kan alles bezorgen en doet dat binnen één tot drie dagen.

Hoe werkt het?

Op de website voer je de artikelnummers in die je wilt hebben en betaal je via iDeal. De loopjongens hebben een koeriersdienst die rondrijdt, en freelancers die voor jou de winkel ingaan. Ze hebben naar eigen zeggen een ‘paar honderd’ klanten per maand.

Wat is het verdienmodel?

Je betaalt per gewichtscategorie. Tot 200 kilo is dat 70 euro, tot 400 kilo 114 euro, en tussen de 400 en 500 kilo 154 euro. Maar omdat ze de winkel in moeten en vervolgens nog moeten bezorgen wordt Loopjongens nog niet bepaald rijk van de start-up. De oprichters hebben er dan ook allemaal een eigen bedrijf ernaast.

Wat moet er niet gebeuren?

Ikea moet niet goedkoper of sneller gaan leveren of het volledige assortiment online beschikbaar stellen. Maar de oprichters hebben ook al plannen om uit te wijken naar winkels zónder webshop.