ECB zet rente op laagste niveau ooit, start opkoopprogramma

Abstract vector illustration of financial graphs crashing through the floor

De Europese Centrale Bank heeft het belangrijkste rentetarief verder verlaagd van 0,15 naar 0,05 procent. De rente komt daarmee op het laagste niveau ooit. Ook gaat de bank vanaf oktober obligaties van bedrijven en financiële instellingen opkopen. Dat heeft bankpresident Mario Draghi donderdagmiddag bekendgemaakt.

Ook de depositorente en de boeterente zijn 0,10 procentpunt verlaagd naar respectievelijk -0,20 en 0,30 procent.

De beslissingen komen voor veel economen als een verrassing. De onverwachte renteverlaging heeft de euro 0,9 procent lager gezet. Voor één Europese munt moet rond 14.15 uur 1,3023 dollar worden neergelegd. De koers euro staat nu op het laagste niveau sinds juli vorig jaar.

Door de rentes te verlagen hoopt de centrale bank de kredietverlening aan te jagen, en daarmee de economische groei. Dat moet de inflatie weer doen stijgen. Het hoofddoel van de ECB is namelijk prijsstabiliteit in de eurozone. Het hoofddoel van de ECB is prijsstabiliteit in de eurozone en volgens de interpretatie van de ECB betekent dat een inflatie van nipt onder de twee procent. Nu ligt die op 0,4 procent.

Hoeveel geld de ECB uittrekt voor het opkoopprogramma van obligaties van bedrijven en financiële instellingen kon de Italiaan nog niet zeggen. Die worden na de ECB-bestuursvergadering van 2 oktober gegeven.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat bedrijven en consumenten makkelijker aan krediet kunnen komen omdat financiële instellingen eenvoudiger geld uit kunnen lenen.

(NRC Q/ Novum)

    • Camil Driessen