Drie Huizense ‘jihadisten’ moeten worden vrijgelaten

Foto ANP / Lex van Lieshout

Drie van de vier ouders uit Huizen die dit weekend werden aangehouden op verdenking van het steunen van de gewapende strijd van terreurorganisatie IS moeten worden vrijgelaten. De vierde, een 34-jarige man, mag twee weken worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris in Lelystad bepaald, schrijft persbureau Novum.

Het eerste ouderpaar werd vrijdagavond aangehouden. Bij het doorzoeken van het huis van de 30-jarige vrouw en de 31-jarige man werden aanwijzingen gevonden dat het gezin op het punt stond te vertrekken uit Nederland. Een dag later werd een ander stel uit Huizen opgepakt. Deze 34-jarige man en zijn 32-jarige vrouw worden net als het andere echtpaar verdacht van het steunen van de gewapende strijd van IS en deelneming aan een terroristische organisatie.

De in totaal zes kinderen, in de leeftijd van 8 maanden tot 9 jaar, van de twee echtparen zijn uit huis geplaatst bij pleegouders. Voor een periode van drie maanden zijn ze onder toezicht gesteld van jeugdzorg .De paspoorten van de gezinnen zijn vervallen.

Het Openbaar Ministerie besloot maandag de verdachten nog niet voor te geleiden. De stellen werden daarop drie dagen langer vastgehouden om de officier van justitie meer tijd te geven voor een besluit over de voorgeleiding. Vanavond wordt de gemeenteraad van Huizen bijgepraat over de arrestatie van de stellen.

Buma tijdens Kamerdebat: Opstelten heeft geen benul van aanpak

De Kamer debatteerde vandaag over de radicalisering van moslims in Nederland. CDA-leider Sybrand Buma zei tijdens dat debat dat het leek alsof het kabinet ‘totaal overrompeld’ was door de toenemende radicalisering van Nederlandse moslims. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten heeft ‘geen flauw benul’ van zijn eigen voorstellen om jihadreizigers aan te pakken en diens optreden in de Tweede Kamer is een minister die verantwoordelijk is voor terreurbestrijding onwaardig, zei hij.

Tijdens het debat bleek dat nog veel onduidelijk is over het voorstel om jihadisten hun Nederlanderschap te ontnemen. Opstelten trok zich weinig aan van de kritiek. Hij riep de Kamer op om de wetsvoorstellen af te wachten voor de precieze details. Het plan om vluchtgegevens op te slaan, moet in elk geval wel aangepast worden omdat er geen meerderheid voor is.