Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag Lees het hier en je bent in een keer bij.

Inkomensafhankelijke regelingen te ingewikkeld

Algemene heffingskorting, ouderenkorting, huurtoeslag en kwijtschelding gemeentelijke belastingen. Het zijn vier willekeurige voorbeelden van een eindeloze hoeveelheid regelingen die ervoor moeten zorgen dat er net wat meer inkomen overblijft. Gemiddeld krijgen burgers in Nederland via acht van dit soort regelingen een beetje financiële hulp, schrijft de Volkskrant.

En dat maakt het er niet overzichtelijker op. Sterker, het systeem is te ingewikkeld geworden, zegt het Adviescollege Toetsing Regeldruk (Actal) in de krant. En dat leidt er volgens Actal toe dat mensen er geen gebruik meer van durven maken uit angst voor fouten en eventuele beslaglegging op het inkomen.

Vijf miljard schade door Russisch boycot

De boycot die het Kremlin heeft ingesteld op voedsel uit de Europese Unie kost de EU-landen gezamenlijk 5 miljard euro per jaar. Dat concludeert persbureau Reuters, na het inzien van een intern document van de EU.

Afgezanten van de 28 Europese lidstaten - waaronder ook Nederland - bestuderen volgens Reuters vandaag een nieuwe set mogelijke sancties tegen Rusland. Die zouden in samenspraak met Japan, de Verenigde Staten en Canada kunnen worden opgelegd. Tot de opties behoren onder meer een verbod op het exporteren van energie-technologie naar Rusland en financiële sancties voor Russische staatsbedrijven die nu nog niet op de zwarte lijst staan.

Problemen met het Nationaal Energieakkoord

Er is een grote kans dat het hoofddoel van het Nationaal Energieakkoord - 14 procent duurzame energie in 2020 - niet zal worden gehaald, schrijft Trouw. Bronnen melden de krant dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) volgende maand somber nieuws zullen presenteren in hun Nationale Energie Verkenning.

Ook andere doelen uit het akkoord, zoals het scheppen van 15.000 nieuwe banen, staan volgens de krant onder druk.

    • Harrison van der Vliet