Dit is een artikel uit het NRC-archief

De wraak van Valérie

President Hollande zwoer op het hoofd van zijn zoon dat hij niet vreemdging. Toch kwam zijn affaire uit. Vandaag neemt zijn ex-vriendin wraak met een boek over haar relatie met de president.

In 2012 was Hollande nog presidentskandidaat en was het nog ‘aan’ tussen hem en zijn vriendin Valerie Trierweiler. Foto AP
In 2012 was Hollande nog presidentskandidaat en was het nog ‘aan’ tussen hem en zijn vriendin Valerie Trierweiler. Foto AP

Ze heeft er zes maanden lang in het grootste geheim aan gewerkt. Niet alleen het Elysée, zelfs de kinderen van Valérie Trierweiler, de ex-vriendin van François Hollande, zouden niet geweten hebben dat hun moeder een boek schreef over haar relatie met de president van Frankrijk. Om lekken te voorkomen, liet de uitgever het boek zelfs drukken in Duitsland.

Met het zeer persoonlijke Merci pour ce moment, dat vandaag in een oplage van 200.000 exemplaren verschijnt en waarvan gisteren delen in weekblad Paris Match verschenen, neemt Trierweiler hard wraak op de man die haar bedrogen heeft. Staatsgeheimen onthult ze niet, melden enkele media die de volledige tekst al hebben kunnen inzien. Maar ze schetst een portret van de president van Frankrijk dat hem op het dieptepunt van zijn populariteit hoogst ongelegen komt.

Je familie is niet lekker

Zo haalt Hollande volgens Trierweiler zijn neus op voor arme mensen. Zelf dochter van een kassajuffrouw, vond ze het een „klap in het gezicht” dat Hollande haar familie tijdens een kerstdiner „niet helemaal lekker” noemde. Trierweiler vindt haar familie juist „typerend” voor al die mensen die in 2012 hun hoop op Hollande hadden gevestigd voor een beter leven. „Hij heeft zich gepresenteerd als een man die niet van de rijken houdt”, citeert Le Monde. „Maar in werkelijkheid houdt de president niet van de armen. Deze linkse man heeft het privé over ‘tandelozen’ en is dan trots op zijn rake humor.”

De immer ontspannen ogende Hollande is geobsedeerd door opinieonderzoeken en zijn imago, schrijft ze elders. Hij heeft populariteit nodig „als een harddrug” en „laat zich beïnvloeden door wat is geschreven, gezegd, becommentarieerd”. Na iedere nieuwe slechte peiling zoekt hij „een schuldige”, schrijft ze. „Hij kan het niet zijn, dus het zijn anderen en ik. Ik word de bliksemafleider van alles wat er gebeurt.”

Ze was zijn ‘onwettige’ partner

Ze voelt zich in zijn leven sowieso geregeld overbodig. De voormalige politieke journalist Trierweiler, voor wie de 18 maanden Elysée voelden alsof ze „op reportage was”, heeft nooit de harten van de Fransen kunnen veroveren. In het boek noemt ze zich zelfs de „onwettige” partner. Veel kiezers zullen Hollande altijd in verband brengen met Ségolène Royal, de moeder van zijn vier kinderen. Meer dan 25 jaar was het machtskoppel van de Franse politiek bij elkaar toen ze in 2007, kort na de presidentskandidatuur van Royal, uit elkaar gingen.

Toch bleef Royal steeds maar opduiken, schrijft Trierweiler. Dat leidde kort na het aantreden van Hollande tot de eerste grote rel van zijn presidentschap. De ‘first girlfriend’, zoals Trierweiler in Frankrijk soms schertsend genoemd werd, verstuurde een tweet waarin ze haar steun uitsprak voor een onafhankelijke kandidaat die het in de strijd om een parlementszetel had opgenomen tegen Royal.

Hollande zelf had plechtig beloofd zich niet met de strijd te bemoeien, maar sprak uiteindelijk toch steun uit voor zijn ex, waarop een woedende Trierweiler de tweet verspreidde.

Achterop de scooter van actrice

De huiselijke ruzie torpedeerde direct Hollandes belofte om na alle publiek uitgespeelde privébesognes van zijn voorganger Sarkozy een „exemplarische” en zelfs „normale” president te worden. Zijn privéleven was met die ene tweet deel van het politieke discours geworden. Dat werd nog wat erger toen het roddelblad Closer afgelopen januari korrelige foto’s publiceerde van een gehelmde Hollande die zich achterop een scooter naar het appartement van de actrice Julie Gayet liet verplaatsen.

Al verschillende malen had Trierweiler Hollande gevraagd of de in Parijs al lang rondzingende geruchten over zijn affaire klopten. Steeds weer zou hij die als „onzin” van de hand hebben gedaan. „Ik vroeg hem: zweer op het hoofd van mijn zoon dat het niet klopt en ik spreek er niet meer over”, schrijft ze. Dat deed hij. Hij zou Trierweiler in 2012 zelfs nog ten huwelijk hebben gevraagd. „Julie Gayet was toen al in zijn leven, maar dat wist ik niet.”

De ochtend dat Closer verscheen, wilde ze „zoveel mogelijk” slaappillen nemen „om de komende uren niet te hoeven doormaken”. Maar Hollande rende haar in de privévertrekken van het Elysée achterna en trok de pillen uit haar handen. Nadat Trierweiler een paar dagen in het ziekenhuis was opgenomen en uitrustte in het presidentiële vakantieverblijf in Versailles, maakte Hollande bekend dat zijn relatie met Trierweiler voorbij was.

Volgens Trierweiler stuurde Hollande vervolgens vele bossen bloemen en uitnodigingen voor etentjes, waar ze niet op inging. De laatste pogingen om het goed te maken dateerden van vorige maand toen hij haar per sms uitnodigde zijn zestigste verjaardag te komen vieren. „Het is aan jou om ja te zeggen.” Het boek was toen net klaar.