De Russen hebben wel erg veel tanks

Europa kan Russische aanval niet afslaan, aldus Michiel Klinkhamer.

De Britse generaal Sir Richard Shirreff, onlangs nog onderbevelhebber van de NAVO, verklaarde in het Britse programma Newsnight dat West-Europa zich niet kan verdedigen tegen een mogelijke Russische aanval. Een blik op de militaire krachtsverhoudingen tussen Europa en Rusland maakt dat duidelijk. De belangrijkste Europese militaire mogendheden – Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië – beschikken over respectievelijk 423, 408 en 407 tanks. Voeg daarbij de 1063 tanks van Polen en je komt op een totaal van 2301. Rusland, daarentegen, beschikt over 15.500 tanks. Een verhouding van 6 op 1.

Waarom heeft Rusland zoveel tanks? Tanks zijn een offensief wapen, dat vooral ingezet wordt om vijandelijke verdedigingslinies te doorbreken. Als Rusland een defensieve strategie had, zou het beter het aantal tanks kunnen halveren en de vrijkomende productiecapaciteit gebruiken voor antitankwapens. Uit de keuze voor militair materieel blijkt helaas dat Rusland een offensieve strategie hanteert om zich als grootmacht te handhaven. Doordat de Europese mogendheden de afgelopen 25 jaar op defensie bezuinigden, terwijl Rusland de tweede militaire macht ter wereld is gebleven, heeft Europa praktisch geen middelen meer om een aanval uit het oosten af te slaan.

Bij de huidige verhoudingen zou een Russische aanval pas bij de Rijn tot staan gebracht worden. Daar zou een front ontstaan en pas door interventie van de Amerikaanse luchtmacht zou het voordeel dat Rusland met zijn tankovermacht opbouwde, teniet gedaan kunnen worden. Maar niet voordat eerst in tergende campagnes de Russische tanks vanuit de lucht uitgeschakeld worden.

Dat risico mogen we niet nemen. Om oorlog te voorkomen, moet West-Europa zich herbewapenen tot conventionele gelijkwaardigheid met Rusland. En omdat een Russische verrassingsaanval alleen succesvol is via Polen, moet een verdedigingslinie worden aangelegd in Oost-Polen. Dan krijgen we eindelijk respect in Russische ogen en stellen we Poetin in staat om zonder gezichtsverlies zijn gematigde kant laten zien.