‘De president houdt niet van armen’

Valérie Trierweiler klapt uit de school met een boek over haar relatie met François Hollande

François Hollande met zijn toenmalige vriendinValérie Trierweiler, die het boekMerci pour ce moment schreef over hun relatie tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in mei 2012.
François Hollande met zijn toenmalige vriendinValérie Trierweiler, die het boekMerci pour ce moment schreef over hun relatie tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in mei 2012. Foto AP

Ze heeft er zes maanden lang in het grootste geheim aan gewerkt. Niet alleen het Elysée, zelfs de familie van Valérie Trierweiler, voormalig politiek journalist en ex-vriendin van François Hollande, zou niet geweten hebben dat ze een boek schreef over haar relatie met de president van Frankrijk. Om lekken te voorkomen, liet de uitgever het boek drukken in Duitsland.

Met het zeer persoonlijke Merci pour ce moment, dat vandaag in een oplage van 200.000 exemplaren is verschenen en waarvan gisteren delen in weekblad Paris Match verschenen, neemt Trierweiler wraak op de man die haar bedrogen heeft. Staatsgeheimen onthult ze niet, melden media die de tekst al hebben kunnen inzien. Maar ze schetst een portret van de president van Frankrijk dat hem op het dieptepunt van zijn populariteit hoogst ongelegen komt.

Zo haalt Hollande zijn neus op voor arme mensen, schrijft Trierweiler, zelf de dochter van een kassajuffrouw bij een ijsbaan in Noord-Frankrijk. Ze vond het een „klap in het gezicht” dat Hollande haar familie tijdens een kerstdiner „niet helemaal lekker” noemde. Trierweiler vindt haar familie juist „typerend” voor al die mensen die in 2012 hun hoop op Hollande hadden gevestigd. „Hij heeft zich gepresenteerd als een man die niet van de rijken houdt”, citeert Le Monde. „Maar in werkelijkheid houdt de president niet van de armen. Deze linkse man heeft het privé over ‘tandelozen’ en is dan trots op zijn rake humor.”

De immer ontspannen ogende Hollande is geobsedeerd door opinieonderzoeken en zijn imago, schrijf ze. Hij heeft populariteit nodig „als een harddrug” en „laat zich beïnvloeden door wat is geschreven, gezegd, becommentarieerd”. Na iedere slechte peiling zoekt hij „een schuldige”, schrijft ze. „Hij kan het niet zijn, dus het zijn anderen en ik.”

Veel kiezers zullen Hollande altijd in verband brengen met Ségolène Royal, de moeder van zijn vier kinderen. Meer dan 25 jaar was het machtskoppel van de Franse politiek samen toen ze in 2007, kort na de presidentskandidatuur van Royal, uit elkaar gingen.

Toch bleef Royal steeds maar opduiken, schrijft Trierweiler. Dat leidde kort na het aantreden van Hollande tot de eerste grote rel van zijn presidentschap. De ‘first girlfriend’, zoals Trierweiler soms schertsend genoemd werd, sprak in een tweet haar steun uit voor een onafhankelijke kandidaat die het in de strijd om een parlementszetel had opgenomen tegen Royal. Daarmee werd Hollandes privéleven deel van het politieke discours.

Dat werd nog erger toen het roddelblad Closer in januari korrelige foto’s publiceerde van een gehelmde Hollande die zich achterop een scooter naar het appartement van de actrice Julie Gayet liet verplaatsen. Geruchten over die affaire zou Hollande steeds als „onzin” van de hand hebben gewezen. „Ik vroeg hem: zweer op het hoofd van mijn zoon dat het niet klopt en ik spreek er niet meer over”, schrijft ze. Dat deed hij.

De ochtend dat Closer verscheen, wilde ze „zo veel mogelijk” slaappillen nemen „om de komende uren niet te hoeven doormaken”. Maar Hollande rende haar in de privévertrekken van het Elysée achterna en trok de pillen uit haar handen. Nadat Trierweiler een paar dagen in het ziekenhuis was opgenomen en uitrustte in het presidentiële vakantieverblijf in Versailles, maakte Hollande bekend dat zijn relatie met Trierweiler voorbij was.

Omdat „privézaken privé moeten blijven”, heeft hij zich verder nooit over de kwestie uitgelaten. Tot grote verontwaardiging van de politieke klasse in Parijs, die het boek van links tot rechts „indecent” noemt, heeft Trierweiler daaraan geen boodschap.