Cel- en taakstraf voor hacker die examen Frans op internet plaatste

Examenopgaven voor Frans.
Examenopgaven voor Frans. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

De 19-jarige hacker uit Rotterdam die tweeduizend computers hackte en het eindexamen Frans 2013 online zette, is donderdag veroordeeld tot dertien maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk. Ook werd hem 137 dagen jeugddetentie opgelegd. Beide straffen heeft hij reeds uitgezeten in voorarrest. Wel moet hij nog een werkstraf van 120 uur volbrengen.

De Rotterdammer hackte de computers en stal bestanden, waaronder het examen Frans, en plaatste deze vervolgens online. Mede hierdoor kwam de examenfraude bij de Ibn Ghaldounschool aan het licht. Ook plaatste hij een naaktfoto van een meisje op Facebook. De hacker moet het meisje een schadevergoeding betalen van 1750 euro. Daarnaast had hij kinderporno op zijn laptop staan en heeft hij mensen bespied door webcams te hacken.

Aan zijn voorwaardelijke straf zijn strenge voorwaarden gesteld. De man moet een behandeltraject in en mag computers alleen gebruiken voor zijn studie. Een woordvoerder van de Rotterdamse rechtbank laat weten dat er is gekozen om de man op het merendeel van de aanklachten te berechten via het volwassenenstrafrecht. „Hierdoor hebben wij zulke strenge voorwaarden kunnen stellen, met het jeugdstrafrecht had dat niet gekund.” Ten tijde van enkele vergrijpen was de man namelijk minderjarig.

Juist die strenge voorwaarden zijn de reden dat Jaap Spigt, advocaat van de Rotterdammer, niet geheel tevreden is met de uitspraak. „Dit gaat veel te ver, echt absurd. Dit is gewoon een celstraf, hij wordt overal in beperkt. Hij moet de reclassering zelfs drie jaar lang inzage geven in zijn vriendenkring.” Spigt weet nog niet of hij in beroep gaat.

Zijn cliënt was vooral blij dat hij niet weer de cel in moest, of tbs opgelegd kreeg, iets wat het Openbaar Ministerie wel had geëist. „Toen ik hem belde, had hij de uitspraak al op internet gelezen.” Het Openbaar Ministerie laat weten de uitspraak nog te moeten bestuderen.