Buma: dreiging radicale moslims grootste binnenlandse dreiging

Foto ANP/Martijn Beekman

Het kabinet leek ‘totaal overrompeld’ door de toenemende radicalisering van Nederlandse moslims. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma vanochtend tijdens het Kamerdebat dat over de aanpak van jihadisme. Hij noemt het ‘de grootste binnenlandse dreiging’, zo schrijft persbureau Novum.

De dreiging van radicale moslims is groot en dichtbij, aldus Buma. Hij noemt het verder een dreiging die het kabinet totaal heeft overrompeld, dit in tegenstelling tot de beheerste reactie op de ramp met vlucht MH17. Buma hekelde de ‘haast ingelaste persconferentie’ van afgelopen vrijdag waarbij nieuwe maatregelen werden afgekondigd:

“Hoe kan het kabinet zo onvoorbereid zijn geweest? Een deel van de ontwikkelingen is toch al lang gaande?”

Maatregelen gesteund door partijen

De partijen steunen veel van de maatregelen die het kabinet vrijdag aankondigde tegen jihadisme, maar Buma vindt dit niet genoeg. Hij herhaalde dat het verheerlijken van geweld strafbaar dient te worden. D66 , SP en GroenLinks vinden zo’n strafbaarstelling in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

Het kabinet liet vrijdag weten dat het voor de overheid makkelijker wordt om van jihadgangers het Nederlanderschap af te nemen. Om maatschappelijke spanningen tegen te gaan komt er een expertcentrum dat in wijken waar kans op conflicten groot is de situatie gaat monitoren.

Ook zijn er plannen om te voorkomen dat mensen kunnen uitreizen naar conflictgebieden. Als er gegronde vermoedens bestaan dat iemand wil afreizen naar gebieden als Syrië of Irak is het de bedoeling dat van diegene het paspoort ongeldig wordt verklaard. Daarnaast gaat een speciaal team van de Nationale Politie zich richten op de bestrijding van de online verspreiding van radicaliserende, haatzaaiende, gewelddadige en jihadistische informatie.