Breda heeft weer plek voor hedendaagse kunst

Werk van Antonietta Peeters in de nieuwe Club Solo in Breda
Werk van Antonietta Peeters in de nieuwe Club Solo in Breda Foto Job Janssen

Het was een dorre boel in Breda, sinds Lokaal 01 in 2013 sloot. Met de teloorgang van het oudste kunstenaarsinitiatief van Nederland leek het alsof Breda bedekt raakte onder een nevelsluier. Dat ondanks de nabijheid van een goede kunstacademie, een uitmuntende foto-opleiding, en musea als De Pont in Tilburg, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het MuHKA in Antwerpen.

Gelukkig is er nu Club Solo, opgericht door tien ondernemende kunstenaars, onder wie Thomas Bakker. Club Solo wil weer een plek creëren in Breda waar hedendaagse kunst wordt besproken, getoond en bekritiseerd. Dit niet aan de hand van overvolle groepstentoonstellingen, maar heel sec, met solopresentaties. Voor de museale context wordt gezorgd door een slim samenwerkingsverband met het Van Abbe en het MuHKA. Bij iedere solo zal een curator van een van de twee instellingen een kunstenaar uit de eigen collectie toevoegen.

De eerste tentoonstelling in Club Solo is meteen een schot in de roos, met lyrisch abstract werk van Antonietta Peeters (1967), aangevuld met iets minder interessant werk van de Belgische kunstenaar Guy Mees (1935-2003). Bij Peeters draait het steeds om de vraag: waar ligt de grens van de schilderkunst? Bij een haakwerk? Een blad papier met aquarelverf?

Peeters (1967) brak in de jaren negentig door met kleurig gehaakte sculpturen van alledaagse voorwerpen – een helm, een microfoon. Dit ‘schilderen’ met draden in de ruimte was toen opzienbarend. In Club Solo toont ze nu de weg daarna. Ze knipt linnen in stukken, naait die stukken weer aan elkaar en bewerkt het oppervlak met gesso (een soort primer op basis van gips) of acrylverf. Saai? Welnee.

Peeters’ schilderijen veranderen voor je ogen in sculpturen met golfpatronen die doen denken aan wandelende zandduinen, de uitgesneden nerven in een plantenblad, de geschulpte bladen van de grootste der waterlelies. De tentoonstelling is pas open en duurt ook nog maar even. Snel zien dus.