Bestuurder Achmea stapt op om onderzoek

OM onderzoekt onregelmatigheden bij inmiddels verkochte fitnesscentra van verzekeraar

Een lid van de raad van bestuur van Achmea (20 miljard euro omzet, 18.000 arbeidsplaatsen) heeft per direct zijn functie neergelegd in verband met een onderzoek door het openbaar ministerie. Ook een stafdirecteur van Achmea, direct onder de raad van bestuur, is om dezelfde reden tijdelijk teruggetreden.

Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland (FBTO, Agis, Zilveren Kruis, Avéro) maakte dat vanochtend bekend.

Justitie verdenkt een onbekend aantal verdachten van valsheid in geschrifte. Het is onduidelijk of bestuurder Jeroen Van Breda Vriesman zelf verdachte is.

De verdenkingen hangen samen met betalingen in 2007 rond de fitnesscentra die Achmea tot voor kort in bezit had. Een woordvoerder van het openbaar ministerie zegt dat de verdenking van valsheid in geschrifte betrekking heeft op „de fiscale behandeling van een beloning van een persoon die inmiddels niet meer voor Achmea werkt”.

Jeroen van Breda Vriesman, sinds 2008 lid van de raad van bestuur, was samen met collega Leon de Jong in 2007 eindverantwoordelijk voor de fitnesscentra. Justitie onderzoekt volgens Achmea deze twee „destijds verantwoordelijke functionarissen” evenals twee betrokken vennootschappen.

De zaak kwam eerder dit jaar aan het rollen bij de verkoop van het bedrijfsonderdeel Health Centers van Achmea. In juni verkocht het concern 19 fitnesscentra.

De fitnesscentra leden verlies en pasten daarnaast niet meer in de strategie van Achmea. Daarom besloot het concern dit onderdeel te verkopen.

Bij het boekenonderzoek stuitte Achmea op zaken die „wellicht” fiscaal onjuist waren afgehandeld. Het concern nam daarover zelf begin dit jaar contact op met de belastingdienst. Op 19 augustus is het OM een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de kwestie.

Jeroen van Breda Vriesman laat in een persverklaring weten: „Samen met de raad van bestuur en de raad van commissarissen, heb ik weloverwogen besloten mijn functie tijdelijk neer te leggen. Ik vind dat een bestuurder op elk moment boven elke twijfel verheven moet zijn. Gezien het feit dat ik in 2007 eindverantwoordelijk was voor de bewuste divisie, is dit nu de enig juiste keuze.”

Willem van Duin, bestuursvoorzitter: „Wij begrijpen en respecteren het besluit van Jeroen. Hij staat bekend als een integer bestuurder die binnen en buiten het bedrijf een goede reputatie geniet. Gezien het onderzoek is dit de enig juiste én zuivere manier van handelen.”

Het is nog onduidelijk wat Van Breda Vriesman met zijn andere nevenfuncties doet. Zo is hij lid van de raad van commissarissen van Oogziekenhuis Rotterdam. Dat ziekenhuis was deze week nog in het nieuws door de manier waarop het extra subsidie regelde via het ministerie van Volksgezondheid.

De divisie Health Centers is inmiddels volledig ontmanteld. Deze zomer maakte Achmea bekend dat het hoofdkantoor en twaalf fitnesscentra worden gesloten. Die centra leden al jarenlang verlies waardoor langer doorgaan volgens Achmea niet verantwoord was. Hierdoor verliezen circa 450 medewerkers hun parttime baan bij Achmea. Het concern zit midden in in een ingrijpende reorganisatie waarbij 4.000 banen verdwijnen, waarbij het merendeel om gedwongen ontslagen gaat.