Video: de 23-jarige Ali overleefde een massa-executie door IS

Een shi’itische soldaat van het Iraakse regeringsleger die door IS wordt gevangen genomen kan dat doorgaans niet navertellen. Maar de 23-jarige Ali Hussein Kadhim overleefde een massa-executie nabij Tikrit door zich voor dood te houden en de Tigrisrivier over te zwemmen.

Screenshot uit de video van The New York Times

Een shi’itische soldaat van het Iraakse regeringsleger die door IS wordt gevangen genomen kan dat doorgaans niet navertellen.

De 23-jarige Ali Hussein Kadhim wel: hij overleefde een massa-executie nabij Tikrit door zich voor dood te houden en later de Tigrisrivier over te zwemmen. The New York Times tekende zijn verhaal op en verifieerde het met eigen video’s van IS en verslagen van mensenrechtenorganisaties.

Ali bevond zich in een kazerne van het Iraakse leger in Tikrit toen het offensief van IS in juni die stad bereikte. Hij bevestigt dat het moreel bij de Iraakse regeringssoldaten erg laag was en dat hij zoals veel anderen zijn uniform inruilde voor burgerkleren. Maar tijd om te gaan lopen was er niet: Ali en zijn collega’s werden gevangengenomen en naar een terrein bij de universiteit van Tikrit gemarcheerd.

Daar, en op andere plekken in de stad, werden volgens een rapport van Human Rights Watch dat gisteren werd gepubliceerd, tussen de 560 en 770 Iraakse soldaten door IS geëxecuteerd. Ali is ook een bron voor het HRW-rapport. In de video zegt Ali dat hij zelf niet goed weet hoe hij aan de dood is ontsnapt. Hij hoorde schieten en zag hoe de mannen links en rechts van hem neervielen. Hoewel hij niet geraakt werd liet Ali zich op zijn beurt vallen en hield zich voor dood.

Toen het donker werd wist Ali te ontsnappen. Drie dagen lang verstopte hij zich voor IS tot hij erin slaagde de Tigrisrivier over te zwemmen. Aan de overkant werd hij opgevangen door de plaatselijke sunnitische bevolking die hem verstopten voor IS. Ali:

“Het waren eerbare sunnieten, niet zoals zij die alsof doen.”