Al-Qaeda breidt activiteiten uit richting India - concurrentie van IS

Al-Qaida gaat uitbreiden richting India, Pakistan, Bangladesh en Birma. De Egyptische leider van Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, heeft dat in een videoboodschap gezegd. De organisatie zou jaren aan de uitbreiding hebben gewerkt.

Ayman al-Zawahri, de opvolger van Osama bin Laden.
Ayman al-Zawahri, de opvolger van Osama bin Laden. Foto Reuters TV

Al-Qaeda breidt de activiteiten uit naar India, Pakistan, Bangladesh en Birma. Dat schrijft persbureau AP. De Egyptische leider van Al-Qaeda, Ayman al-Zawahri, heeft dat in een videoboodschap gezegd. Volgens al-Zawahri werkte Al-Qaeda jaren aan de uitbreiding.

Joeri Boom, correspondent voor NRC Handelsblad in Zuid-Azië, ziet een verband tussen de uitbreiding van Al-Qaeda en de groei van de Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak.

Het gaat slecht met Al-Qaeda. Als terreurorganisatie wil je dat mensen naar je kijken, dat je strijders krijgt, dat rijke oliesjeiks je steunen met fondsen. Nu gaat veel van die steun naar IS - de grote concurrent. Men vreest dat we kunnen wachten op een flinke aanslag.

Richting een relatief vreedzaam land

Al-Qaeda moet nieuwe bronnen aanboren, zegt Boom. Waar de terreurorganisatie eerst vooral actief was in gebieden waar spanning heerste tussen Amerikanen en moslims richt Al-Qaeda zich nu op het relatief vreedzame India.

Al-Qaeda heeft nooit gedacht dat daar veel invloed te winnen was, omdat er geen spanning was tussen moslims en het Westen. Maar het is wel het derde moslimland van de wereld.

Volgens Boom is het niet gek dat Al-Qaeda hiervoor kiest. Er is iets aan het veranderen, zegt hij. Er groeit een nieuwe generatie op (ruim 20, maximaal 30 jaar oud). De jongeren zijn fanatieker moslim dan hun ouders.

Van hun ouders leerden ze de basis. Op internet kunnen ze nu zoeken hoe het echt moet. Voor je het weet kom je dan op radicale websites terecht. Daar zien ze hoe het in hun ogen zou moeten; daar wordt de pure islam gepropageerd.

India als doelwit

Moslimextremisten kwamen in het verleden al naar India, schrijft persbureau AP. In 2008 stierven 166 mensen bij een terroristische aanslag in Mumbai. In de islamitische regio Kashmir is al jarenlang een opstand, omdat islamitische strijders daar vechten voor onafhankelijkheid of een samensmelting met Pakistan.