450 miljoen euro nodig om ebola te bestrijden, dodental stijgt naar 1.900

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag gezegd dat er 450 miljoen euro (600 miljoen dollar) nodig is om Ebola te kunnen bestrijden. De WHO meldde ook dat het aantal doden door Ebola deze week met 400 is gestegen tot 1.900 doden.

Er is momenteel een tekort aan beschermende kleding om Ebola effectief te kunnen terugdringen.
Er is momenteel een tekort aan beschermende kleding om Ebola effectief te kunnen terugdringen. Foto AFP / Dominique Faget

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag gezegd dat er 600 miljoen dollar (450 miljoen euro) nodig is om ebola te kunnen bestrijden. De WHO meldde ook dat het aantal doden door ebola deze week met 400 is gestegen tot 1.900 doden.

Volgens de experts kan de ebolabesmetting zich uitbreiden buiten de vijf reeds getroffen landen: Liberia, Sierra Leone, Guinee, Senegal en Nigeria. Prioriteit voor de WHO is dat artsen en verplegend personeel voldoende beschermende uitrusting krijgen. Momenteel is een derde Amerikaan besmet met ebola; het gaat om de arts Rick Sacra.

De WHO stelt dat er 3.500 gevallen van ebola bekend zijn. De manier om de verspreiding van het virus te stoppen is isolatie en behandeling van de zieken, het in de gaten houden van hun naasten op tekenen van de ziekte en het veilig begraven van de doden, zei Tom Kenyon van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Kenyon zei:

“Er is nu een mogelijkheid om de ziekte terug te dringen maar die neemt af met iedere dag dat er onvoldoende maatregelen worden genomen.”

Vaccins en experimentele geneesmiddelen komen volgens Kenyon niet op tijd om ebola af te remmen. Veel van de experimentele geneesmiddelen zijn op en het is ook niet zeker of ze werken.

Het dodental van 1.900 is nu hoger dan in de eerdere uitbraken van ebola sinds 1976.