‘What the Dickens!’: Ontwerpbureau brengt ode aan de Engelse literatuur

Baker Street en Sherlock Holmes, de wijk Bloomsbury en Virginia Woolf, de link tussen literatuur en geografie is in Londen gauw gelegd. Een Brits ontwerpbureau brengt de twee componenten samen in een kunstcollectie.

Run for the Hills, een in Londen gebaseerde ontwerpstudio van kunstenaar Dex en interieurontwerpster Anna Burles, maakte stadskaarten van Londen die zijn opgebouwd uit de namen van de personages en titels uit de Engelse literatuur.

Boven de herkenbare rivier de Thames, die ook op de bovenstaande literaire kaart de Engelse hoofdstad al meanderend in tweeën splitst, springen enkele beroemde namen eruit: Gierigaard Ebenezer Scrooge uit Charles Dickens’ kerstverhaal ‘A Christmas Carol’, narcist Dorian Gray uit Oscar Wildes enige roman The Picture of Dorian Gray. Onduidelijk is echter waarom Hercule Poirot, de Brusselse detective die werd verzonnen door de Britse detectiveschrijfster Agatha Christie, in de kaart is opgenomen.

What the Dickens

In de serie ‘A Study in Sherlock’, een knipoog naar Arthur Conan Doyles eerste Sherlock Holmes verhaal ‘A Study in Scarlet’, staat een van de beroemdste detectives uit de Britse literatuur centraal. Diens stereotype profiel, met pijp en detective pet, is door de makers opgebouwd uit woorden die in de 4 romans en kleine 60 verhalen Van Conan Doyle over Holmes en Watson terug te vinden zijn.

Voor ‘What the Dickens’ werd geput uit het rijke oeuvre van Charles Dickens.

Het literaire kunstproject ‘Literary Londen’ werd vorige week donderdag in de Engelse hoofdstad gelanceerd. Alle kaarten en kunstwerken zijn hier te zien.