Waarom het (bijna) alle dagen feest is bij Tony’s Chocolonely

Nieuwe baan nodig? Denk eens aan Tony’s Chocolonely. Dat bedrijf is verkozen tot beste kleine werkgever in de verkiezing van Great Place to Work.

Foto: Herman Wouters

Nieuwe baan nodig? Denk eens aan Tony’s Chocolonely. Dat bedrijf is verkozen tot beste kleine werkgever in de verkiezing van Great Place to Work.

Het chocoladebedrijf groeit gestaag. In 2009 was de omzet nog 1 miljoen euro, in 2013 was die gegroeid tot 7,3 miljoen euro.

Tony’s Chocolonely begon met vier medewerkers, inmiddels zijn het er twintig. En die zijn blijkbaar erg tevreden. Vier redenen om bij Tony’s Chocolonely te gaan werken. En eentje waarom je dat niet moet doen:

1. Bij Tony’s houden ze van een feestje

De secundaire arbeidsvoorwaarden bij Tony’s Chocolonely zijn in één woord fantastisch. Iedere mogelijkheid om iets te vieren wordt met beide handen aangegrepen. Als er iets af is, gaan de discoballen aan. Wie gaat trouwen krijgt een bruidstaart, en er is een babybonus (1.000 euro netto, gestort op de rekening van de kleine Tony). De medewerker van het kwartaal wint de Tony’s Award en mag op kosten van het bedrijf uit eten. De werkgever betaalt mee aan de hardloopschoenen van het personeel. Samen lopen ze de Dam tot Damloop en er is een gezamenlijke skivakantie.

2. De werknemers zijn heel trots

Bij Tony’s Chocolonely wordt van de werknemers verwacht dat ze goed op de hoogte zijn van het bedrijf. Ze kennen het productieproces van de chocolade, denken mee over het bedrijfsplan en worden erg warm van hun eigen merk. Met trots vertellen ze over hun werk op een verjaardag.

3. Ze werken graag op kantoor

Er wordt hard gewerkt, zeggen ze. Niet noodzakelijk van negen tot vijf en ook is er geen norse baas als je liever een dag thuiswerkt. Toch zeggen ze het zo goed met elkaar te kunnen vinden dat ze graag op kantoor werken. Elke week praten de medewerkers met hun baas over het werk, waarbij ook persoonlijke grieven mogen worden geuit. En komt er een nieuwe manager, dan mogen de medewerkers ook een sollicitatiegesprek houden met de kandidaten.

4. Vergeet de chocolade niet

Het ligt er bij Tony’s Chocolonely voor het grijpen, al is het niet de bedoeling dat je de auto vol laadt en de hele buurt blij maakt. De chocola is bedoeld voor eigen gebruik en om uit te delen aan klanten en bezoekers.

Maar goed verdienen?

Dat valt tegen. Werknemers zeggen meer te kunnen verdienen bij de concurrent of bij andere bedrijven in dezelfde functie. Gelukkig, het leek al te mooi om waar te zijn.

    • Alex van der Hulst