Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VS wil actie VN tegen jihadstrijders

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Powers.
De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Powers. Foto EPA / Justin Lane

De Verenigde Staten hopen dat de Verenigde Naties unaniem instemmen met een resolutie waarin wordt aangedrongen op wereldwijde maatregelen tegen jihadstrijders. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Powers vandaag gezegd.

De resolutie moet op 25 september worden besproken, als de Amerikaanse president Barack Obama gastheer is voor een top van de Veiligheidsraad.

Powers zei dat buitenlandse jihadstrijders, zoals die nu in Syrië en Irak actief zijn waar ze wreedheden begaan, vaak geradicaliseerd terugkeren door alles wat ze meegemaakt hebben. Ze vormen dan een ‘enorme bedreiging voor hun medeburgers’.

De resolutie die de VS voorbereiden is er volgens Powers op gericht de mogelijkheden voor regeringen om de uitstroom van mensen naar oorlogsgebieden in te perken te vergroten. Dat moet onder meer worden bereikt door meer informatie en inlichtingen te delen. (Novum)