Vestia

Voormalig Vestia-directeur Erik Staal hoeft 3,5 miljoen niet terug te geven

Erik Staal, voormalig directeur van woningcorporatie Vestia, hoeft zijn vertrekpremie van 3,5 miljoen euro niet in te leveren. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank besloten, schrijft persbureau Novum.

Erik Staal.
Erik Staal. Foto David van Dam.

Erik Staal, voormalig directeur van woningcorporatie Vestia, hoeft zijn omstreden pensioenuitkering van bruto 3,5 miljoen euro niet terug te geven. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank vanochtend besloten.

Bijna failliet

De grootste woningcorporatie van Nederland ging in 2012 bijna failliet door miljardenspeculatie met risicovolle financiële renteverzekeringen die onder leiding van Staal waren gekocht. Vestia kocht deze derivaten af voor in totaal 2,1 miljard euro, waarvan de corporatiesector in ieder geval 675 miljoen euro betaalt.

Staal kreeg de bruto 3,5 miljoen euro (circa 1,7 miljoen euro netto) de dag voor zijn haastige vertrek op 1 februari 2012 uitgekeerd. Toenmalig minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken was woedend en wilde de uitkering terugvorderen als deze onrechtmatig zou zijn. Als de Rotterdamse rechter de toekenning van het geld door de commissarissen had vernietigd, had Vestia nog een procedure moeten voeren voor de terugvordering.

Ontdaan van ‘smoezelige verhalen’

De advocaat van Erik Staal, Jurjen Lemstra, zegt verheugd te zijn dat Staals pensioenuitkering nu van “de smoezelige verhalen” is ontdaan. De 3,5 miljoen euro was bedoeld om het pensioengat van Staal te dekken en stond al grotendeels klaar op een derdenrekening.

Staal had oorspronkelijk een eindloonregeling (70 procent van het laatst verdiende loon) die jaarlijks schommelde in opbouw. Maar deze eindloonregeling werd in 2005 omgezet in een pensioenregeling met een vaste premie na maatschappelijke ophef over Staals hoge salaris. In 2009 meldde Staal zijn commissarissen dat hij door de omzetting een pensioentekort had.

Tegenstrijdige verklaringen

De omzetting werd vervolgens achteraf in een brief in 2010 bevestigd door commissaris Jeroen Lugte, een vriend van Staal, en oud-commissaris Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg. Ook werd de reparatie van Staals pensioen destijds geregeld. Tijdens de rechtszaak legden Lugte, Noordanus en Staal echter tegenstrijdige verklaringen af over de totstandkoming van de ‘reparatiebrief’ van 2010.

Zo was het onduidelijk wie de brief had opgesteld. Noordanus had achteraf spijt van zijn handtekening en noemde de brief “manipulatief”.

Commissarissen voldoende op de hoogte

De Rotterdamse rechter heeft geen uitspraak gedaan over de totstandkoming van de pensioenregeling of over de vraag of Staal wel of geen fouten heeft gemaakt als bestuurder. De rechter oordeelde wel dat de commissarissen voldoende op de hoogte waren van de pensioenregeling en bevoegd waren om de 3,5 miljoen euro bij Staals vertrek uit te keren.

Los van de 3,5 miljoen euro had Staal al vier miljoen euro pensioen opgebouwd.

Vestia: ‘teleurstellende uitspraak’

Willy de Mooij van het nieuwe bestuur van Vestia noemt de uitspraak “teleurstellend”, maar de corporatie gaat niet in hoger beroep. De corporatie wil zich concentreren op een andere, lopende procedure tegen Staal wegens ‘onbehoorlijk bestuur’. Vestia heeft voor 2,1 miljard euro, de schade van de derivaten, beslag laten leggen op privé-bezittingen van Staal. “Voor ons is de kous nog niet af”, aldus De Mooij.