Kijken: Rus krijgt het aan de stok met…Spongebob en Mickey Mouse?

We zijn van de Russen en hun dashcamvideo’s een hoop gewend, maar dit is nieuw: een automobilist wordt belaagd door vier cartoonpersonages die uit een bus stappen. Goed, de situatie lijkt overduidelijk geënsceneerd, maar de video is mateloos populair. Hij is dan ook zeker komisch.

*Tring tring* Hee, waar blijf je nou? Je zou een half uur geleden thuis zijn, je eten staat voor mijn neus koud te worden.
- Ja, ik heb een akkefietje gehad op de weg naar huis, sorry. Iets met de auto.
Wat dan? Een ongeluk?
- Nee, niet echt.
Heb je je weer laten gaan?
- Nou ja, een of andere flapdrol sneed me af. Dus ik ging verhaal halen…
Niet weer…
- Ja, wel weer. Met z’n vieren kwamen ze naar buiten. En toen ben ik in elkaar geslagen…
Oh nee, wat? Gaat het wel?
- …door Spongebob, Mickey Mouse, dat beest uit Ice Age en een voor mij onbekend figuur.
*…*
- Lief? Hallo?

Tsjeljabinsk, Rusland, de bakermat van de populariteit van de dashcamvideo’s, beelden gemaakt vanuit voertuigen. Een groot deel van de bestuurders in Rusland heeft zo’n camera in zijn auto. Bij Tsjeljabinsk was er vorig jaar een grote meteorietenregen, iets wat door meerdere dashcams werd vastgelegd. Het was de definitieve ‘doorbraak’ van de video’s.

En er gebeuren echt veel vaker rare dingen. Er zijn op YouTube genoeg compilaties van rare verkeerssituaties en ongelukken te vinden en zoeken op ‘Russian road rage’ levert ook talloze hits op.

Maar een confrontatie tussen een woedende Rus en vier cartoonpersonages? Dat is zelfs voor Russische begrippen een beetje vreemd. En ja, natuurlijk is dit voor 99,9 procent zeker niet echt en hoogstwaarschijnlijk heel handig geënsceneerd. De man lijkt ook niet echt hard te worden geslagen en geschopt. Het doet voorlopig nog niets af aan de populariteit van de video. “Bekijk het gewoon als film”, schrijft Gizmodo. Zet er een typisch Benny Hill-deuntje onder, en het wordt alleen maar grappiger.

Verkiezingscampagne?

Als het dan zorgvuldig in scène is gezet, wie zit daar dan achter? En welk doel heeft de video gehad? Global Voices, een netwerk van bloggers, waagt een gokje: het lijkt verband te houden met de aanstaande verkiezingen in Tsjeljabinsk. Dat baseert de site op het gesprek dat de mannen in de auto van de camera met elkaar voeren. Ze lijken wel heel overduidelijk te benadrukken dat er op 14 september lokale verkiezingen aankomen.

De eerste persoon die op Twitter linkte naar de video, verschenen op een account dat al drie jaar bestaat maar dat slechts deze ene video postte, gebruikte een verkiezingshashtag.

Het verband tussen verkiezingen en gemolesteerd te worden door een boze Spongebob is niet heel duidelijk. Misschien staat in Tsjeljabinsk in kroegen Donald Duck minderjarige tieners te bestraffen die bier drinken. Of staat Dora the Explorer automobilisten te flitsen op de snelweg. Of moet je als je te laat bent op een middelbare school in de stad geen briefje halen bij de conciërge, maar bij Barbapapa.

Global Voices stipt ook nog aan dat er weleens eerder video’s zijn opgedoken waarin mensen door cartoonpersonages werden belaagd. Dat was, zo lijkt het, in ieder geval wat serieuzer.