Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Vastgoedhandelaar Paarlberg uitgeleverd aan Nederland

Jan-Dirk Paarlberg (links) vlak voor een zitting bij de Amsterdamse rechtbank in 2009.
Jan-Dirk Paarlberg (links) vlak voor een zitting bij de Amsterdamse rechtbank in 2009. Foto ANP

Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg, veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf vanwege onder andere witwassen en oplichting, is door Frankrijk uitgeleverd aan Nederland. Het Openbaar Ministerie zegt dat hij nu hier vastzit, schrijft persbureau Novum. Paarlberg, in februari opgepakt in Saint Tropez, mocht tot uiterlijk 1 september in Frankrijk blijven om te herstellen van een medische behandeling.

Paarlberg werd in 2010 al veroordeeld vanwege het witwassen van de ruim 17 miljoen euro die door Willem Holleeder was afgeperst van vastgoedhandelaar Willem Endstra en voor valsheid in geschrifte, belastingfraude en oplichting. Hij kreeg in eerste instantie een celstraf van 4,5 jaar. In 2012 werd dit verlaagd tot vier jaar. Tot nu toe heeft Paarlberg de straf nog niet uitgezeten. Hij moet ook nog ruim 25 miljoen euro aan justitie betalen.

De veroordeling van Paarlberg werd in februari definitief nadat de Hoge Raad zijn cassatieverzoek verwierp. Hij werd aan het einde van die maand opgepakt in zijn huis bij Saint Tropez, maar een dag later al weer vrijgelaten. Hij moest zich wel elke week melden op het lokale politiebureau, waar ook zijn paspoort in een kluisje bewaard werd.