Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Vergeet die iPhone nou toch een keer

Volgende week lanceert Apple de iPhone 6. Apple heeft wel wat achterstand in te halen ten opzicht van de concurrentie. NRC Handelsblad test Nokia, Sony, Google, Samsung, LG, HTC en Huawei.

Aan iPhone-fans zit een steekje los. Toen de iPhone 5s in 2013 geïntroduceerd werd met vingerafdruk-scanner, probeerden enthousiastelingen meteen of het toestel ook met een menselijke tepel te ontgrendelen was. En ja, dat werkte.

Voordat de Apple-gekte opnieuw losbarst als de iPhone 6 volgende week het daglicht ziet, zetten we de beste concurrenten op een rijtje. Want Apple mag dan vooroplopen in gebruiksgemak, tepelontgrendeling en (betaald) app-aanbod: 80 procent van de bellers kiest voor een Android-telefoon. Als het gaat om hardware, keuzevrijheid en betaalbaarheid heeft de iPhone een achterstand in te halen.

Een maatje groter

Al sinds 2007 is de breedte van het iPhone-scherm niet gewijzigd. De telefoon is wel iets langer geworden en groeide zo van 3,5 naar 4 inch (10 centimeter schermdiagonaal). Andere merken maken toestellen met een scherm van 4,8 of zelfs 5,5 inch. Als je een tijdje een Android-telefoon hebt gebruikt en vervolgens een berichtje probeert te tikken op een iPhone, lijken je duimen opeens een stuk groter, op het onhandige af. Apple maakt de iPhone 6 een maatje groter, vermoedelijk in twee varianten: 4,7 en 5.5 inch. Eindelijk wat meer keuze voor Apple-gebruikers, ook in prijs. En de hoesjesboeren wrijven zich al in de handen.

Meer vrijheid

Android kan grotendeels aangepast worden aan je eigen smaak. Het succes van de iPhone is juist gebaseerd op het beperken van keuzes, zodat je minder snel vergissingen maakt. Het voordeel daarvan is: ontwikkelaars bouwen apps voor een voorspelbare omgeving. Het nadeel: de gebruiker zit gevangen onder een Apple-stolp.

Met iOS 8, het nieuwe besturingssysteem dat tegelijk met de nieuwe iPhone geïntroduceerd wordt, krijg je meer mogelijkheden om de telefoon zelf in te richten. Je kunt bijvoorbeeld zelf kiezen welk toetsenbord je gebruikt. Ook apps van derden mogen onderdelen van de telefoon gebruiken die tot nu toe alleen aan Apples eigen software voorbehouden waren (zoals de vingerafdrukscanner).

Meer gadgets

Apple kondigt vermoedelijk een iWatch aan die met de iPhone samenwerkt. Sony, LG en Samsung hebben al een smartwatch die dient als bewegingsmeter en afstandsbediening voor je telefoon. De markt voor deze dure gadgets is nog pril: iedereen wacht af wat Apple ervan gaat brouwen.

De concurrentie

Tegen welke toestellen neemt de iPhone het op? Samen met testlab Hardware.Info bekeken we de topmodellen van de huidige concurrentie. De toestellen worden vergeleken op accuduur, schermkwaliteit, camera, bouwkwaliteit, snelheid, veelzijdigheid en prijs. De prijzen zijn gebaseerd op een gemiddelde verkoopprijs van verschillende webwinkels.