Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Strop bij automatisering Sociale Verzekeringsbank

De schade van een mislukt ICT-project bij de Sociale Verzekeringsbank kan oplopen tot 77 miljoen euro.

Weer is een groot automatiseringsproject bij de rijksoverheid mislukt. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is wegens gebrekkige voortgang gestopt met de ontwikkeling van een systeem waarin de verwerking van alle uitkeringen en registratie van alle klanten van de SVB zouden worden ondergebracht.

Het niet werkende deel van het systeem heeft minimaal 43,7 miljoen euro gekost. Daar komen nog miljoenen bij aan licentiekosten. De vertraging was intussen opgelopen naar meer dan vier jaar. Ook heeft de SVB de afgelopen acht jaar in totaal naar eigen schatting 40 miljoen euro aan interne kosten gemaakt om het nieuwe systeem in te voeren.

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer meldde staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) gisteren de stopzetting van het project. Dat doet ze op advies van externe deskundigen. Het doorgaan met de invoering van het zogenoemde multi-regelingen-systeem (MRS) wordt „zeer problematisch” genoemd.

De SVB zorgt voor de uitvoeringen van volksverzekeringen zoals onder meer kinderbijslag, AOW-pensioen, en nabestaandenuitkeringen.

Het contract met leverancier Capgemini wordt zo snel mogelijk verbroken. De deskundigen schrijven dat er sprake was van een moeizame verhouding tussen de SVB en de softwareleverancier: „Er is een groot verschil van inzicht over de kwaliteit van de opgeleverde software tussen SVB en Capgemini.” Volgens de staatssecretaris bleek de in India geschreven software „onvolkomendheden te bevatten, en op sommige onderdelen complex en moeilijk onderhoudbaar te zijn.” Ook blijkt het systeem bij testen instabiel. Capgemini is van alle grote ICT-bedrijven het vaakst betrokken geweest bij grote automatiseringsprojecten van het Rijk die financieel uit de hand lopen, zo bleek recent uit onderzoek van deze krant.

Ondanks 14 onderzoeken naar de voortgang van het steeds vertraagde project, het verkleinen van de omvang (nieuwe automatisering van ouderenregelingen werd geschrapt) en het twee keer wisselen van het projectmanagement bleef SVB bijna tot het laatst toe geloof houden in een goede afloop. De staatssecretaris meldt dat zal worden gewerkt aan het „kritisch vermogen” binnen de organisatie.

Een eerste deel van dat systeem was al opgeleverd. Het tweede deel is nu stopgezet, hoewel de SVB volgens een woordvoerder gaat uitzoeken of onderdelen nog kunnen worden hergebruikt. Nu er geen uitzicht meer is op het MRS-systeem, „valt de SVB terug op haar oude systemen”, zo meldt de minister. De systemen bij de SVB stammen nog uit de jaren tachtig, en zullen de komende tijd worden bijgewerkt. Ze hebben nog een maximale levensduur van 5 jaar. Voor de verstrekking van betalingen zal dit geen gevolgen hebben, zo schrijft Klijnsma.