Waar je niet in een hotel wilt slapen omdat het veel te duur is (en hoe dat komt)

Foto ANP

Goedkoop overnachten? Sla Amsterdam dan over. Een hotelkamer kost gemiddeld 142 euro per nacht. Dat is meer dan in steden als Milaan, Rome, Parijs en Tokio. Amsterdam staat in de top-25 duurste ‘hotelsteden’ ter wereld, blijkt uit cijfers van boekingsite Hotels.com. De hoofdstad staat op de 25ste plaats. De duurste hotelkamers zijn te vinden in Masqat (Oman), Capri (Italië) en Key West (VS).

Grootste stijgers en dalers uit de top-25 duurste hotelsteden

Landelijk gezien lagen de gemiddelde kamerprijzen in het eerste halfjaar van 2014 zes procent hoger dan een jaar eerder. Van de onderzochte steden in Nederland zijn alleen Maastricht, Eindhoven en Rotterdam het afgelopen jaar goedkoper geworden. Voor de goedkoopste overnachting moet je in Groningen zijn: 89 euro.

Amsterdam het duurst, Groningen het goedkoopst

Waarom is Amsterdam zo duur? Dat komt door de toename van het aantal short stay-toeristen die voor een citytrip naar Amsterdam komen, zegt Thérèse Ariaans, woordvoerder van NBTC Holland Marketing. “Chinezen en Russen willen veel betalen voor een kamer in Amsterdam. En omdat die groep toeneemt, neemt ook de vraag naar hotelkamers toe.” Die hotels vragen daarop nog hogere prijzen. Al kwamen er volgens het rapport van Hotels.com de afgelopen jaren ongeveer zesduizend hotelkamers bij in Amsterdam.

Maar te veel bijbouwen werkt ook averechts. “Dat zie je nu in Rotterdam”, vertelt Ariaans. “Daar zijn veel hotels bijgebouwd, van budgetaccommodaties tot vijfsterrenhotels. Het gevolg: de gemiddelde kamerprijs is gedaald.”

    • Yordi Dam