Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Indiase aap steelt geld en deelt het uit

Een Indiase aap heeft als een ware Robin Hood een stapel bankbiljetten gestolen, waarna hij die vervolgens onder toestromende mensen verdeelde.

De aap, een makaak, was zondag een huis-in-aanbouw in de Noord-Indiase stad Shimla binnengedrongen. Toen hij niets anders van zijn gading vond, stal hij een stapel bankbiljetten ter waarde van 10.000 rupees (130 euro), eigenlijk bedoeld als salaris voor werknemers. Hij sprong op een dak van een gebouw en liet bankbiljetten naar beneden dwarrelen. Die werden door een aanzwellende groep mensen opgeraapt. Toen de werknemers hem probeerden te vangen, vluchtte hij een boom in, waar hij doorging met zijn verdeling. Die nam een uur in beslag.

Apen hebben voor hindoes een heilige status en ze kennen zelfs de aapgod Hanuman. De dieren zorgen wel vaak voor overlast in Shimla en andere Indiase steden. Het doden van apen gaat de meeste hindoes echter te ver. De apen bestelen met grote regelmaat toeristen in Shimla, de voormalige Britse zomerhoofdstad uit de koloniale tijd aan de voet van de Himalaya. Meestal gaat het om etenswaren, soms raken toeristen ook schoenen en andere spullen kwijt. In februari stal een aap ook al eens geld in Shimla. (AFP, BBC)