Robert Gesink blijft aanvallen in de Vuelta, Quintana stapt af

De nummers twee, drie en vier in de etappe vandaag. Van links naar rechts: Valverde (2), Contador (4) en Rodriguez (3)
De nummers twee, drie en vier in de etappe vandaag. Van links naar rechts: Valverde (2), Contador (4) en Rodriguez (3) Foto AFP / Jaime Reina

In de tweede week van de Ronde van Spanje heeft Nederlander Robert Gesink zich op de slotklim van de elfde etappe laten zien. De aanval van de Belkin-renner hield niet lang stand, de Italiaan Aru won de etappe en Alberto Contador behield de leiderstrui. Favoriet Nairo Quintana moest geblesseerd opgeven.

Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez werden respectievelijk tweede en derde. Dankzij bonificatieseconden liep Valverde zeven seconden in op leider Alberto Contador die met twintig seconden voorsprong de rode leiderstrui behoudt. Rigoberto Uran is op ruim een minuut de nummer drie in het klassement.

Robert Gesink negende in het klassement

Robert Gesink liet zich zien met een aanval zien op de slotklim. Hij werd ruim een kilometer voor de eindstreep ingehaald door zijn achtervolgers en finishte uiteindelijk als tiende op twintig tellen van Fabio Aru. In het algemeen klassement staat hij negende op bijna drie minuten van Contador.

In een reactie zei Gesink:

“De 10e plaats doet me niet zo veel, het is vooral de manier waarop ik gereden heb waarmee ik heel tevreden ben. Ik voelde me goed en wilde op 5 kilometer van de meet aanvallen. Misschien was dat iets te vroeg. Maar niet geschoten is altijd mis. Ik voel me goed en zal de komende dagen zeker weer gaan aanvallen.”

Nairo Quintana was de pechvogel van de dag. De winnaar van de Giro d’Italia viel net als in de tijdrit gisteren en stapte al vroeg in de etappe af. Hij heeft een breuk in zijn schouderblad en wordt morgen in Pamplona geopereerd.

Pim Ligthart liet zich ook zien in de 153 kilometer lange rit naar San Miguel de Aralar. De Nederlander maakte deel uit van een kleine vluchtgroep die ruim voor de slotklim werd ingerekend.

Froome herstelt zich op slotklim

Chris Froome bungelde op de laatste klim lang achter het kleine peloton, maar kwam op het eind terug. De kopman van Sky werd vijfde. In het klassement steeg hij naar de vierde plek. Gesinks ploegmaat Wilco Kelderman werd zestiende en zakte van de twaalfde naar de veertiende plaats in het klassement.

Twitter avatar chrisfroome Chris Froome Words can’t explain how tough that final climb was today, I’m very relieved to have finished where I did! The fight continues… #LaVuelta

Bekijk de beelden van de etappe bij de NOS.