Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Prinses voor een dag

foto Rahul Saharan/AP
foto Rahul Saharan/AP

Laxmi (22) mocht even voelen hoe het is om model te zijn. Op haar vijftiende werd ze slachtoffer van een zoutzuuraanval door een vriend van haar broer, omdat ze zijn huwelijksaanzoek weigerde. Samen met vier andere vrouwelijke slachtoffers van zoutzuuraanvallen mocht ze vorige maand meedoen aan een fotoreportage in het Indiase New Delhi. Als instructie kregen ze te horen dat ze zich zo natuurlijk mogelijk moesten gedragen. Fotograaf Rahul Saharan benaderde de vijf vrouwen in het kader van de campagne Stop Acid Attacks om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp. Hij gebruikte geen make-up of fotoshop voor het bewerken van de foto's. In India komen zoutzuuraanvallen met grote regelmaat voor. De bedoeling is om het slachtoffer te verblinden of te verminken, vaak vanwege het afwijzen van seksuele avances.

Het fotoproject trekt veel aandacht in India. Discussies over het normaal genegeerde onderwerp worden weer heropend. Doordat het onderwerp zo’n taboe is, zullen belagers niet snel worden vervolgd voor hun daden. In het geval van de vijf geportretteerde vrouwen gebeurde dat wel: alle belagers zijn veroordeeld.