Porosjenko: overeenstemming met Poetin over methode voor vrede

Een Oekraïense militair in Slavjansk.
Een Oekraïense militair in Slavjansk. AFP / Sergei Bebok

De Oekraïense president Porosjenko zegt dat hij in een telefoongesprek met Poetin afspraken heeft gemaakt over een permenante wapenstilstand in de oostelijke regio Donbass. Maar een woordvoerder van Poetin ontkent dit. “Rusland is geen partij in het conflict.”

Dat Poetin en Porosjenko elkaar aan de telefoon spraken, kwam vanochtend naar buiten. Kort daarna verklaarde de Oekraïense regering dat “wederzijds begrip is bereikt over de stappen die nodig zijn voor vrede”. “Het resultaat van het gesprek is een overeenstemming over een permanent bestand.”

In de verklaring stonden geen details over de overeenkomst. De pro-Russische separatisten hebben nog niet gereageerd. Zij negeerden een eerder tiendaags bestand.

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко As a result of my telephone conversation with Russian President we reached an agreement on a permanent ceasefire on Donbass.

‘In feite liggen beide verklaringen dicht bij elkaar’

Volgens het Kremlin hebben Poetin en Porosjenko afspraken gemaakt over “stappen richting vrede in Oost-Oekraïne” en niet over een wapenstilstand. Rusland is namelijk geen partij in het conflict, zo laat het Kremlin weten. Volgens onze buitenlandredacteur Steven Derix is het aannemelijk dat de leiders wel een afspraak hebben gemaakt:

“Het telefoongesprek is gevoerd, dus ik denk dat Porosjenko en Poetin wel degelijk serieus hebben gesproken. De verklaring van Moskou, dat er is gesproken over een methode voor vrede, bevestigt de verklaring van Oekraïne in grote lijnen. Eigenlijk komt het heel dicht bij elkaar. Dat Rusland niet spreekt over een bestand is logisch: als je het standpunt hebt ingenomen dat je geen partij bent in het conflict, kun je ook geen wapenstilstand sluiten.”

Update 12.08 uur: Porosjenko heeft zijn bewoordingen iets aangepast. Hij spreekt nu niet meer van een wapenstilstand.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Porosjenko spreekt nu van een ,,overeenkomst over de vóórwaarden voor een staakt-het-vuren”. Blijkbaar heeft Moskou gebeld.

Poetin en Porosjenko ontmoetten elkaar vorige week ook al. Toen zei Poetin dat er niet over een wapenstilstand gesproken is, omdat Rusland niet betrokken is bij het conflict. Van belang is nu wat de wapenstilstand precies inhoudt, zegt Derix. En of er echt wordt opgehouden met schieten.

“Wat gaat er de komende 24 uur gebeuren? Houdt iedereen echt op met schieten? En wat ook van belang is: hebben Rusland en Oekraïne wel een basis om te onderhandelen? Dat zal afhangen van hoe ver Porosjenko zal gaan. De NAVO zal niets doen voor Oekraïne.”

Oorlog was juist uitgesproken

De Russisch-Oekraïense crisis leek juist een kookpunt te hebben bereikt. Oekraïne zei onomwonden met Rusland in oorlog te zijn. Zowel de NAVO als Oekraïne zegt dat Russische troepen aan de zijde van separatisten strijden, iets wat Rusland ontkent. Rusland en de NAVO hebben hun militaire activiteiten verhoogd.

Morgen is een NAVO-top in Wales. Daar zullen naar verwachting maatregelen worden besproken tegen ‘de Russische agressie’ in Oekraïne. President Obama kwam vanmorgen in Estland aan. Hij wil steun betuigen aan landen die denken dat ze het volgende doelwit zullen zijn van Rusland.

Grote legeroefening

Eerder vanochtend kwam het nieuws naar buiten dat Rusland deze maand een grote legeroefening zal houden met meer dan vierduizend militairen. De oefening, waarbij raketten betrokken zijn die een nucleaire lading kunnen dragen, zal plaatsvinden in Altai in zuidelijk Rusland, zo liet het ministerie van Defensie weten. Dat is ver weg van de Oekraïense grens.

Timmermans sceptisch over bestand Oekraïne

Minister Timmermans is, net als vele Kamerleden, terughoudend over de wapenstilstand. Tijdens een Kamerdebat zei hij:

“Laten we maar voorzichtig blijven, we hebben al heel veel gechicaneer meegemaakt.”