Poetin roept rebellen op niet verder op te rukken in Oost-Oekraïne

Een bewoner van het dorp Spartak, bij Donetsk, loopt langs een krater die is veroorzaakt door een bombardement.
Een bewoner van het dorp Spartak, bij Donetsk, loopt langs een krater die is veroorzaakt door een bombardement. Reuters / Maxim Shemetov

Poetin heeft de pro-Russische separatisten opgeroepen niet verder op te rukken in Oost-Oekraïne. Dat schrijft persbureau AP op gezag van Russische media. Ook Oekraïense troepen moeten volgens hem hun militaire operatie stoppen.

Eerder vandaag spraken Porosjenko en Poetin elkaar aan de telefoon. Porosjenko verklaarde kort daarna dat hij met Poetin een wapenstilstand was overeengekomen. Maar nadat Rusland dit ontkende, zwakte Porosjenko zijn woorden af: hij en Poetin zouden slechts afspraken hebben gemaakt over de methode voor vrede in Oost-Oekraïne.

Poetin zegt nu dat zijn zienswijze op de situatie in Oost-Oekraïne erg dicht in de buurt ligt van die van Porosjenko. Beide leiders willen een politieke oplossing voor het conflict. Volgens Poetin kan een akkoord tussen Kiev en de rebellen voor vrijdag worden bereikt.

Verklaringen Poetin en Porosjenko lijken op elkaar

Volgens onze buitenlandredacteur Steven Derix is het - ondanks hun tegenstrijdige berichten - aannemelijk dat Poetin en Porosjenko serieuze afspraken hebben gemaakt aan de telefoon, zei hij eerder vandaag.

“De verklaringen van Rusland en Oekraïne liggen eigenlijk heel dicht bij elkaar. Dat Moskou het niet over een wapenstilstand heeft, is logisch: als je het standpunt hebt ingenomen dat je geen partij bent in het conflict, kun je ook geen wapenstilstand sluiten.”

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Het feit dat Moskou niet officieel wil toegeven dat er een deal is, wil niet zeggen dat er geen deal is.

Oekraïne zei onlangs juist voor het eerst onomwonden met Rusland in oorlog te zijn. Zowel Oekraïne als de NAVO zegt dat Russische troepen strijden aan de zijde van de rebellen. Moskou ontkent dat.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix ‘Rusland geen partij’, zegt Poetin. Dus wat doet deze pantserwagen hier? #liveuamap http://t.co/KY8oHQJmwM

Morgen is er een speciale NAVO-top. Oekraïne zal dan het voornaamste onderwerp van gesprek zijn. Dat Oekraïne zal toetreden tot de NAVO is onwaarschijnlijk; verschillende ministers van lidstaten hebben gezegd dat dit niet aan de orde is.