Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Onnodig vliegen onder het IJ

Laat een drone vliegen en je krijgt haast vanzelf unieke beelden. In de krater van een vulkaan, bij het lanceren van een raket of midden in een vuurwerkvoorstelling. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam heeft nu ook zijn dronevlucht, te vinden op het YouTube-kanaal van het project. Een vliegreis onder het IJ door.

Statig kijkt de drone eerst vanaf een hoogte om zich heen. Dan daalt het toestel af in een bouwput en vervolgt in één elegante beweging ondergronds zijn vlucht. De piloot fietste met de drone mee, ruim twee kilometer, van de Sixhaven in Noord tot station Rokin. Meefietsen was nodig om radiocontact te houden.

De opnamen gemaakt door de drone zijn versneden met shots vanaf de fiets, waarop we de spookachtig verlichte drone zelf zien zweven. Helaas valt de stunt hier door de mand. De beelden van de drone zijn niet mooier dan die van de fiets.

Een drone voegt iets toe bij hoge standpunten en die heb je in een tunnel niet. De mooiste plaatjes komen uit ‘de Kathedraal’, een hoog gewelf onder het Stationsplein. En die zijn afkomstig van het ideale lage standpunt van de fiets. De piloot had de drone ook kunnen achterlaten.