Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Boeken

Omgaan met de baas?

2

We willen allemaal wel weten hoe we om moeten gaan met onze baas, zeker wanneer we een botte hork hebben die de lakens uitdeelt. Het lijvige boek van Manon Bongers belooft dankzij de titel veel goeds, maar maakt weinig waar. Bongers bedient zich van methodes als Transactionele Analyse (TA) en Rationeel Emotieve Therapie (RET). Dat klinkt geleerd, maar wordt vaak als pseudowetenschap geclassificeerd. En wie gaat er een leercontract met zichzelf sluiten,

zijnskwaliteiten in je vijfde ring opzoeken, tijd doorbrengen in je Natuurlijk Kind, gedragsterugkoppeling aan de baas geven om uiteindelijk een dramadriehoek te schetsen? De methode leunt flink op de psychoanalyse waarbij je jeugd bepalend is voor je gedrag op de werkvloer. Met al de voorbeelden kunnen honderd pagina’s worden geschrapt. En wie een sociopaat als baas heeft, wordt nog niet geholpen met dit boek.