Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Obama: we laten ons niet intimideren door IS

President Barack Obama tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Estse college Toomas Hendrik.
President Barack Obama tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Estse college Toomas Hendrik. Foto Reuters/ Larry Downing

President Obama heeft voor het eerst gereageerd naar aanleiding van de gisteren verschenen video waarin de Amerikaanse journalist Steven Sotloff onthoofd wordt door een strijder van IS (Islamitische Staat). Hij noemde IS een bedreiging voor niet alleen Irak, maar voor de hele regio en zei dat de VS zich niet laten intimideren.

Obama sprak van “gruweldaden” van de extremistische jihadisten en zei dat de VS rouwen om Sotloffs dood. “Het recht zal zegevieren”, zei hij.

Authenticiteit bevestigd

De video van de onthoofding is volgens de Verenigde Staten authentiek, zo werd kort voor de verklaring van Obama bekendgemaakt door het Witte Huis. Ook Groot-Brittannië noemt de video, waarin een Britse man als mogelijk volgend slachtoffer genoemd werd, authentiek. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zei vanochtend dat luchtaanvallen op IS niet uitgesloten worden.

In de video van gisteravond is te zien hoe een IS-strijder, na zich tot president Obama te hebben gericht, Sotloff om het leven brengt. De 31-jarige Amerikaanse freelancejournalist was een jaar geleden ontvoerd. Hij figureerde al in de video die twee weken geleden naar buiten kwam, waarin journalist James Foley gedood werd. Sotloff zou de volgende zijn als Obama niet zou stoppen met aanvallen op IS-strijders in Irak.

De moeder van Sotloff richtte zich vorige week in een ontroerend pleidooi tot de ontvoerders van haar zoon. “Mijn zoon mag niet gestraft worden voor zaken waar hij geen controle over heeft”, zei ze in een videoboodschap.

“Als journalist reisde hij naar het Midden-Oosten om het lijden van moslims onder dictators onder de aandacht te brengen. Hij is een eerbiedwaardige man en heeft altijd geprobeerd op te komen voor de zwakkeren.”

‘Luchtaanvallen niet uitgesloten’

Ook in het nieuwe filmpje worden degenen die de strijd aangaan met de extremistische jihadisten van IS gewaarschuwd. De beul dreigt een ontvoerde Brit - David Cathorne Haines - te vermoorden. De Britse minister Hammond zei vandaag dat luchtaanvallen daardoor niet per se waarschijnlijker zijn geworden, maar dat de optie niet wordt uitgesloten, schrijft persbureau Reuters:

“Het verandert onze strategisch plan helemaal niet. Als we oordelen dat luchtaanvallen positief kunnen uitvallen, dan zullen we ze zeker overwegen. Maar op het moment hebben we een dergelijk besluit nog niet genomen.”

Hammond zei dat er een poging is geweest om Haines te bevrijden, maar dat die was mislukt.