Obama stuurt nog eens 350 militairen naar Irak

De Amerikaanse president Barack Obama komt aan op het vliegveld van Tallinn, Estland.
De Amerikaanse president Barack Obama komt aan op het vliegveld van Tallinn, Estland. Foto AFP/ Saul Loeb

Op de avond dat er opnieuw een video van de onthoofding door een strijder van IS van een Amerikaanse journalist naar buiten kwam, heeft het Witte Huis bekendgemaakt dat er nog eens 350 militairen naar Irak worden gestuurd. Om een “sterker regionaal samenwerkingsverband” tegen IS op te bouwen, zo luidde de verklaring. Ze gaan er niet heen om te vechten, maar moeten de Amerikaanse ambassade in Bagdad beschermen.

In totaal zijn er straks ruim achthonderd militairen in Irak aanwezig om Amerikaanse diplomaten in het roerige Irak te beschermen, waar de strijders van IS, net als in buurland Syrië, steeds meer terrein winnen. Er is daarnaast een kleiner aantal militairen in het land aanwezig om de Koerden in het noorden bij te staan in hun pogingen het gevaar van de extremistische jihadisten in te dammen.

Obama vertrok gisteren naar Estland om daar met de Baltische staten te praten over de situatie in Oekraïne. Vanuit daar gaat hij door naar de NAVO-top in Wales. De strijd tegen IS zal daar, naast de crisis in Oekraïne, ongetwijfeld ter sprake komen. Het Witte Huis heeft volgens persbureau Reuters gezegd dat Obama met partnerlanden in gesprek zal gaan over nieuwe acties tegen de extremisten en om een “brede internationale coalitie te ontwikkelen om een uitgebreide strategie te implementeren om onze inwoners te beschermen en onze partners te ondersteunen”.

Nieuwe onthoofding

Gisteravond kwam er opnieuw een video naar buiten waarin een Amerikaanse journalist, Steven Sotloff, werd onthoofd. De authenticiteit van de video is nog niet officieel bevestigd, maar in alles vertoonde hij gelijkenissen met die van journalist James Foley twee weken daarvoor. In die video was Sotloff al te zien. De militant die Foley doodde, zei toen dat Sotloff de volgende zou zijn.

De video van gisteren heet ‘A Second Message to America’, waar de eerste ‘A Message to America’ heette. Als reden voor het doden van Sotloff wordt de doorgezette acties van de VS tegen IS in Irak genoemd.

Het Witte Huis reageerde gisteravond op de veronderstelde moord op Sotloff. Josh Earnest, de woordvoerder, zei dat de regering in gedachten en gebed bij de familie van Sotloff is en dat de echtheid van de video nog onderzocht moet worden.