Nieuws

NRC mogelijk in Belgische handen

Foto Imara Angulo Vidal

NRC Media, uitgever van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl, komt mogelijk in Belgische handen. Het Belgische bedrijf Mediahuis en de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria gaan exclusief onderhandelen over de overname van NRC Media. Dat hebben beide bedrijven gisteren afgesproken.

Ook wordt onderzocht in welke mate lezers kunnen participeren in de overname. De Stichting Lux & Libertas – die de journalistieke belangen van de krant behartigt – wilde samen met een groep vermogende abonnees ook NRC Media overnemen.

Mediahuis is een van de grootste krantenbedrijven in België. Het concern geeft onder meer de titels De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg uit. Mediahuis ontstond in juni 2013 toen mediabedrijven Corelio en Concentra hun dagbladen samenvoegden. Dat kostte 205 arbeidsplaatsen, een vijfde van het personeel. Concentra onderhandelt met het Britse Mecom over de koop van de twee kranten in (Nederlands) Limburg.

Investeringsmaatschappij Egeria, die eind 2009 samen met onder andere mediaondernemer Derk Sauer NRC Media overnam, meldde in maart dat het een koper zocht voor de uitgeverij. Bedrijven als Egeria stoten over het algemeen na een aantal jaren hun investeringen af.

Mediahuis en Egeria melden dat zij in de komende weken gaan proberen overeenstemming te bereiken over de overname. Er wordt onder meer overlegd met de ondernemingsraad (OR) en de redactieraad. Een overeenkomst moet worden voorgelegd aan de Nederlandse mededingingsautoriteit en de OR.

Mediahuis wil groeien om een “leidende rol te blijven spelen in een mediamarkt die wordt gekenmerkt door digitale innovaties en internationalisering”, stelt het Belgische bedrijf in een verklaring. Bestuursvoorzitter Gert Ysebaert: “De overname van een sterke Nederlandse titel als NRC zou Mediahuis in staat stellen om te groeien, actief te worden op een nieuwe geografische markt, en digitale kennis te delen en verder te ontwikkelen”.

In een reactie op de mededeling van Egeria en Mediahuis meldt de hoofdredactie van NRC Handelsblad: “Wij zijn positief over een mogelijke eigenaar die hecht aan kwaliteitsjournalistiek en, net als wij, volop inzet op innovatie.”