Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

NRC Media mogelijk in handen van het Belgische Mediahuis

Het Belgische Mediahuis en investeringsmaatschappij Egeria gaan onderhandelen over de overname van NRC.

NRC Media, uitgever van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl, komt mogelijk in Belgische handen. Het Belgische bedrijf Mediahuis en de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria gaan exclusief onderhandelen over de overname van NRC Media. Dat hebben beide bedrijven gisteren afgesproken.

Ook wordt onderzocht in welke mate lezers kunnen participeren in de overname. De Stichting Lux & Libertas, die de journalistieke belangen van de krant behartigt, was bezig te onderzoeken om samen met een groep vermogende abonnees ook NRC Media over te nemen.

Mediahuis is een van de grootste krantenbedrijven in België. Het concern geeft onder meer De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen uit. Mediahuis ontstond in juni 2013 toen mediabedrijven Corelio en Concentra hun dagbladen samenvoegden. Dat kostte 205 arbeidsplaatsen, eenvijfde van het personeel. Concentra onderhandelt met het Britse Mecom over de koop van de twee kranten in (Nederlands) Limburg.

Investeringsmaatschappij Egeria, die eind 2009 samen met onder anderen media-ondernemer Derk Sauer NRC Media overnam, meldde in maart dat het een koper zocht. Bedrijven als Egeria stoten over het algemeen na een aantal jaren hun investeringen af.

Mediahuis en Egeria melden dat zij in de komende weken gaan proberen overeenstemming te bereiken over de overname. Er wordt onder meer overlegd met de ondernemingsraad (OR) en de redactieraad. Een akkoord moet worden voorgelegd aan de Nederlandse mededingingsautoriteit en de OR.

Mediahuis wil groeien om een „leidende rol te blijven spelen in een mediamarkt die wordt gekenmerkt door digitale innovaties en internationalisering”, stelt het Belgische bedrijf in een verklaring. Bestuursvoorzitter Gert Ysebaert: „De overname van een sterke Nederlandse titel als NRC zou Mediahuis in staat stellen om te groeien, actief te worden op een nieuwe geografische markt, en digitale kennis te delen en verder te ontwikkelen.”

In een reactie op de mededeling van Egeria en Mediahuis meldt de hoofdredactie van NRC: „Wij zijn positief over een mogelijke eigenaar die hecht aan kwaliteitsjournalistiek en, net als wij, volop inzet op innovatie.”