Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Nieuwe video versterkt roep om actie

In een nieuwe video van IS wordt journalist Steven Sotloff onthoofd. IS dreigt nu een Brit te doden. De druk op de VS groeit om ook in Syrië luchtaanvallen uit te voeren.

Twee weken na publicatie van de video waarin de Amerikaanse journalist James Foley wordt onthoofd, is de gemaskerde beul met het Britse accent weer aan het woord. „Ik ben terug, Obama. Ik ben terug vanwege uw arrogante buitenlandbeleid tegenover de Islamitische Staat. Ondanks onze ernstige waarschuwingen.”

Een nieuwe video die de Islamitische Staat (IS) gisteren naar buiten bracht, toont hoe de terreurgroep zijn dreigement van twee weken geleden uitvoert: de onthoofding van de Amerikaanse journalist Steven J. Sotloff.

De video, getiteld ‘Een Tweede Boodschap aan Amerika’, kent bijna dezelfde enscenering als die van twee weken terug. Sotloff zit op zijn knieën in de woestijn en draagt een oranje pak, dat doet denken aan de kleding van terreurgevangenen op Guantánamo Bay. Hij richt het woord tot de camera: „Uw buitenlandbeleid van interventie in Irak zou gaan om het beschermen van Amerikaanse levens en belangen. Dus waarom moet ik voor uw interventie betalen met mijn leven? Ben ik dan geen Amerikaans staatsburger?”

Even later ligt het levenloze lichaam van Sotloff in het zand, zijn bebloede hoofd op zijn buik geplant.

De authenticiteit van de video werd vanochtend bevestigd, maar de familie wist gisteravond al dat Sotloff dood was. Vorige week bracht zijn moeder nog een emotionele video-oproep naar buiten waarin ze de leider van de Islamitische Staat smeekte haar zoon te sparen. „Als een moeder, vraag ik uw barmhartige gerechtigheid en mijn zoon niet te straffen voor iets waarover hij geen controle heeft.”

De video is een vergelding voor de Amerikaanse luchtaanvallen op stelling van de Islamitische Staat in Irak. De beul in de video lijkt te verwijzen naar Amerikaanse luchtaanvallen bij de dam bij Mosul en het stadje Amerli, waar 15.000 shi’itische Turkmenen waren omsingeld door de Islamitische Staat. In beide gevallen hebben de luchtaanvallen bijgedragen aan de nederlaag van IS.

Het persbureau Reuters citeerde gisteren een persoon die dichtbij de Islamitische Staat in de Iraakse provincie Diyala staat. Hij zei dat de groep flinke klappen heeft gehad sinds de Amerikaanse luchtaanvallen vorige maand begonnen. „De nederlaag van IS in de strijd om de dam bij Mosul droeg bij aan een vermindering van het moreel van zijn strijders. En de luchtaanvallen hebben tevens hun veldoperaties beperkt. Het initiatief ligt niet meer bij de IS, maar bij hun vijand.”

Hoewel de terreurgroep het tegenovergestelde zegt te beogen, vergroten de beelden van Amerikanen met een mes op hun keel juist de druk op president Obama om aanvallen op de IS uit te breiden van Irak naar Syrië. De moord op Foley kwam hard aan in de VS en versterkte de roep om actie.

Maar vooralsnog weerstaat president Obama de druk. Vrijdag zei hij nog dat „we nog geen strategie hebben” voor het bestrijden van de Islamitische Staat in Syrië – wat hem op kritiek van zowel Republikeinen als Democraten. Obama vreest dat als luchtaanvallen alleen niet het gewenste effect sorteren, hij toch steeds verder de oorlog in Irak en Syrië zal worden gezogen. Want is er wel een weg terug?

Op deze angst speelt de video in. „Ik herinner me een tijd dat je geen verkiezingen kon winnen zonder de belofte onze troepen naar huis te brengen uit Irak en Afghanistan en Guantánamo te sluiten”, zegt Sotloff tegen de camera. „Hier bent u nu Obama, bijna aan het einde van uw termijn, zonder dat u één van deze zaken bereikt heeft. En nu laat u ons, het Amerikaanse volk, op misleidende wijze een oplaaiend vuur in marcheren.”

De video eindigt op dezelfde manier als de vorige: met het dreigement een volgende gijzelaar te onthoofden. Deze keer is het een Brit die is geïdentificeerd als David Cawthorne Haines, een beveiliger van de Franse organisatie Acted. De Britse regering verklaarde vanochtend dat het dreigement geen enkele invloed zal hebben op haar beleid jegens de Islamitische Staat. Luchtaanvallen worden niet uitgesloten.