Nieuwe Kamercommissie gaat de volgende ombudsman zoeken

Foto ANP / Valerie Kuypers

De Tweede Kamer stelt opnieuw een commissie in die op zoek moet gaan naar een nieuwe Nationale Ombudsman, na het debacle rond de voordracht van voormalig ANWB-directeur Guido van Woerkom. Dat heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vandaag bekendgemaakt.

De sollicitatieprocedure wordt helemaal opnieuw gedaan: de commissie begint met het opstellen van een profielschets en moet uiteindelijk met een voordracht komen. Voor het einde van het jaar moet er een nieuwe ombudsman zijn.

De fracties krijgen tot dinsdag de gelegenheid om leden voor de commissie af te vaardigen. Dinsdagmiddag moet de eerste vergadering plaatsvinden, waar onder meer een voorzitter wordt gekozen.

Ophef over uitspraken Van Woerkom

Voor de zomer droeg een eerdere sollicitatiecommissie toenmalig ANWB-directeur Guido van Woerkom voor als opvolger van Alex Brenninkmeijer als Nationale Ombudsman. Vervolgens ontstond ophef over een oude uitspraak van Van Woerkom over Marokkaanse taxichauffeurs.

Een fors deel van de Kamer stemde uiteindelijk tegen Van Woerkom. In eerste instantie aanvaardde Van Woerkom de baan, maar toen vervolgens ophef ontstond over zijn vertrekpremie bij de ANWB haakte hij toch af. Tijdens de affaire lekten ook de namen uit van twee andere kandidaten. Dat lek wordt onderzocht door de Rijksrecherche.