‘Nederlandse missie sprak nooit met Oekraïense bergingswerkers MH17’

Foto ANP / Pierre Crom

De Oekraïense commandant die de eerste vijf dagen leiding gaf aan de berging van slachtoffers van rampvlucht MH17 heeft nooit gesproken met de Nederlandse experts van de repatriëringsmissie. Dat meldt RTL Nieuws vandaag naar aanleiding van gesprekken met kolonels van de Oekraïense reddingsdienst. De Nationale Politie zegt dat met alle relevante betrokkenen is gesproken.

RTL Nieuws sprak onder meer met kolonel Alexei Migrin, die zegt de leider van de bergingsoperatie te zijn geweest. Direct na de ramp stuurde hij gedurende vijf dagen reddingswerkers, mijnwerkers en vrijwilligers aan die naar lichamen zochten. De Nederlanders zijn volgens Migrin zelf gaan zoeken zonder dat ze informatie hadden over de Oekraïense zoekactie.

‘Nederlanders hadden een slechte tolk’

De brandweercommandant van Torez, Sergei Michenko, gaf operationeel leiding aan een team reddingswerkers dat op zoek ging naar lichamen in de buurt van Rozsypne. Ruim twee weken na de ramp heeft hij één keer een uur met twee Nederlandse politieagenten gesproken. Dat gesprek verliep uiterst moeizaam, zegt Michenko, omdat de Nederlanders een slechte tolk hadden.

Mirgin zegt ook achteraf nooit informatie met Nederland te hebben gedeeld over het onderzoek op de rampplek. Hem is bijvoorbeeld ook niet gevraagd naar de informatie die bij de gevonden lichamen was gevoegd.

‘Wel degelijk contact met betrokkenen’

De politie zegt in een eerste reactie dat over de eerste zoektocht wel degelijk met de direct betrokkenen contact is geweest.

“Deze contacten waren veel breder dan alleen de door RTL genoemde personen. Er is gesproken met alle voor de missie relevante Oekraïense hulpdiensten, die betrokken waren of zijn bij de zoektocht.”

De missie wil nog steeds terugkeren als het veilig genoeg is. De onderzoekers willen zeker weten dat eventuele menselijke resten en bezittingen worden geborgen en terugkeren naar de nabestaanden. “De missie gaat voor honderd procent zekerheid.” Terugkeer is ook van belang voor het onderzoek naar de oorzaak en de daders.

De politie wil verder niet ingaan op aantallen van gevonden lichamen en lichaamsdelen. In de uitzending van RTL Nieuws zei kolonel Alexei Migrin dat hij op 21 juli, nog geen week na de ramp, 287 lichamen en 87 lichaamsdelen had geborgen. De politie wil daar niets over zeggen zolang het identificatieproces nog gaande is.