Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Nederlandse banken vaag over hun werk in belastingparadijzen

De Eerlijke Bankwijzer vroeg banken naar hun werk in belastingparadijzen en kreeg vooral vage antwoorden.

De meeste grote Nederlandse banken verstrekken slechts summier informatie over hun activiteiten in belastingparadijzen of hun dienstverlening aan bedrijven die daar gevestigd zijn. Dat concludeert De Eerlijke Bankwijzer, een samenwerkingsverband van non-gouvernementele organisaties, waaronder Oxfam Novib en Amnesty International, na een onderzoek naar deze activiteiten.

„ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot kunnen niet hard maken dat ze op geen enkele wijze betrokken zijn bij belastingontwijking”, aldus het rapport. Van ASN Bank, SNS Bank en Triodos zijn geen aanwijzingen gevonden dat ze betrokken zijn bij internationale belastingontwijking.

De onderzoekers hebben in de handelsregisters van de jurisdicties die bekendstaan als belastingparadijs – denk aan de Maagdeneilanden, de Kanaaleilanden, Delaware, Luxemburg – opgezocht hoeveel dochterondernemingen de Nederlandse banken daar hebben. Nederland zelf, dat ook vaak in verband wordt gebracht met belastingontwijking, is overigens niet opgenomen.

De onderzoekers vonden 314 dochters van negen banken in zeventien belastingparadijzen. Daarna vroegen ze de banken of ze betrokken konden zijn bij belastingontwijking. Door de dochter zelf, of door zakelijke of particuliere klanten via brievenbusfirma’s.

Hierop kwamen veelal reacties die meer vragen opwierpen dan beantwoordden, aldus het rapport. De enige conclusie die de onderzoekers trekken is dat het goed zou zijn als de genoemde banken meer openheid geven over hun activiteiten op bijvoorbeeld de Kaaimaneilanden (NIBC, Rabobank, ING), Jersey en Guernsey (ABN Amro), in Zwitserland (Van Lanschot) en in Delaware (waaronder ruim vijftig dochters en joint ventures van Rabobank).

Volgens inschattingen van Oxfam en andere organisaties lopen ontwikkelingslanden jaarlijks ruim 100 miljard dollar aan belastinginkomsten mis doordat multinationals hun activiteiten in belastingparadijzen laten registreren. Wereldwijd zouden overheden jaarlijks ruim 150 miljard dollar mislopen door belastingontwijking door welgestelde particulieren.