‘Stevig’ takenpakket Timmermans

Premier Rutte rekent op een stevig takenpakket voor de door Nederland voorgedragen Europees commissaris Frans Timmermans (PvdA). Dat zei hij gisteravond in de Tweede Kamer. Wat de huidige minister van Buitenlandse Zaken gaat doen in de Europese Commissie, wilde Rutte niet zeggen. Dat laat hij aan commissievoorzitter Juncker over als hij volgende week zijn volledige team inclusief hun portefeuilles bekendmaakt. Rutte zei ervan overtuigd te zijn dat Timmermans een takenpakket krijgt dat „in overeenstemming is met zijn statuur en ervaring”. Het is ook een portefeuille die „heel erg aansluit” bij de Nederlandse uitgangspunten ten aanzien van het beleid dat in Brussel gevoerd moet worden, aldus de premier. Timmermans wordt een van de vice-voorzitters van het dagelijks bestuur van de Unie. In tegenstelling tot de huidige commissie krijgen de vice-voorzitters als clusterhoofd van een aantal commissarissen zwaardere bevoegdheden. Volgens Rutte zal de nieuwe commissie scherpere prioriteiten stellen. „Het wordt geen commissie van de dingetjes, maar van de grote dingen in Europa.” Timmermans zelf heeft gisteren in Brussel een eerste officieel gesprek gehad met Juncker. De rest van de week volgen de andere kandidaat-commissarissen. Meest genoemd voor Timmermans’ opvolging wordt oud-minister voor ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders. Hij zat in het vierde kabinet-Balkenende, dat in 2010 ten val kwam. Koenders geeft nu in Mali leiding aan de VN-missie.

    • Mark Kranenburg