Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Loondienst voelde als een gouden kooi

Jorgen van de Burgt (31) werkt als zelfstandig tekstschrijver. Maandelijks zet hij soms wel 1.000 euro opzij voor zijn pensioen. Hij woont samen met zijn vrouw in een koophuis in Den Haag.

Foto peter de krom

‘Ik ben best wel introvert, dus aan de slag gaan als zzp’er vond ik een beetje eng. Ik dacht: dan moet je heel veel netwerken en ik weet niet of ik daar wel zo goed in ben. Maar toen ik bij mijn vorige werkgever na drie tijdelijke contracten niet kon blijven heb ik toch de stap genomen. Nu wil ik nooit meer een vaste baan. Blijkbaar kan ik goed laten zien wat mijn kwaliteiten zijn. Sinds ik freelancer ben heb ik constant werk en verdien ik meer dan in vaste dienst.

„Ik werk nu fulltime bij Philips aan een intern opleidingsprogramma. Tot het einde van het jaar verdien ik 4.000 euro netto in de maand. Ik moet er hard voor werken hoor en een pensioen bouw ik niet op. Daarom zet ik daar maandelijks veel geld voor opzij, afhankelijk van mijn inkomsten soms 1.000 euro. Als het volgend jaar nog steeds zo goed gaat, ga ik kijken of ik meer aan pensioenopbouw kan doen, ik ga onderzoeken of daar een gunstige regeling voor is. Ik heb geen zin om na mijn 70e te moeten doorwerken.”

„ Zelfstandig ondernemen kan wel financieel onzeker zijn, maar op deze manier ben ik minder bezig met de politiek in een bedrijf. Ik ben vrijer om mijn expertise en mijn mening over te dragen, in loondienst zijn voelde toch een beetje als een gouden kooi. De hoogte van mijn salaris maakt me weinig uit. Al zou ik 1.500 euro netto per maand verdienen, zolang ik maar kan doen wat ik leuk vind.”

‘Ik ben onlangs getrouwd, daar is de laatste tijd veel geld aan opgegaan. Van tevoren hebben we ons goed verdiept in de kosten. Als je de prijzen voor een bruiloft voor het eerst ziet, is het wel even slikken. Je bent al snel duizenden euro’s kwijt. Ik kan me voorstellen dat mensen zich daardoor afvragen of ze het wel moeten doen. Mijn vrouw en ik hadden ons budget al snel op 10.000 euro geschat. Daarmee konden we trouwen, in een klein gezelschap eten en hadden we naderhand een feest met ongeveer tachtig man. De huwelijksreis naar New York zat nog niet bij ons budget inbegrepen. Voor ons huwelijk hebben we veel activiteiten in New York cadeau gekregen, dus dat kost ons niet meer zoveel.

„Naast de vaste lasten geef ik tegenwoordig ook graag geld uit aan een nieuwe hobby: bier brouwen. Ik houd van lekker bier en ik was benieuwd hoe je dat maakt, daarom ben ik me erin gaan verdiepen. Aan alle benodigde apparaten was ik ongeveer 200 euro kwijt, maar wat betreft de ingrediënten is bier brouwen niet zo duur. Voor 20 euro aan hop, gist en mout brouw je al snel zo’n 20 liter bier. Binnenkort is de eerste productie klaar en organiseer ik een bierproeverij voor vrienden.”