Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Linkse regering pakt werklozen harder aan – vakbonden razend

Werklozen moeten een baan zoeken om hun uitkering te behouden , waarschuwde de socialistische regering gisteren.

Frankrijk moet strenger optreden tegen werklozen met een uitkering die niet actief proberen een baan te vinden. Dat zei minister van Arbeid François Rebsamen gisteren tot schok van de vakbonden en een deel van zijn eigen Parti Socialiste.

Bijna vijf miljoen Fransen zitten zonder werk, van wie 2,2 miljoen mensen een uitkering krijgen. De minister vindt het „niet te verdragen” dat bedrijven er tegelijkertijd niet in slagen zo’n 350.000 vacatures in te vullen. „Ik vraag aan de arbeidsbureaus om de controles te versterken”, zei hij, dreigend met „sancties”.

De Franse vakbonden zijn razend. De gematigde CFDT noemt de uitspraken in een tv-interview „schandalig”. Het radicalere Force Ouvrière vindt ze „stigmatiserend”. De bonden zien in de oproep nieuw bewijs dat de socialistische regering van president Hollande het „sociaal-liberale” of zelfs „rechtse” pad is ingeslagen. Vorige week zorgde de nieuw aangestelde minister van Economie Emmanuel Macron voor een verrassing door de 35-urige werkweek ter discussie te stellen, een ander links taboe.

Opvallend genoeg distantieerde ook de eerste secretaris van de Parti Socialiste zich van de eigen minister. Zondag nog probeerde Jean-Christophe Cambadélis op een bewogen ledenbijeenkomst de achterban uit te leggen dat het sociaal-liberalisme „niet in het DNA van de PS” zit. Nu noemde hij de oproep van Rebsamen in een verklaring „niet relevant”: het werkloosheidsprobleem wordt met betere controles niet opgelost.

Het aanpakken van uitkeringsfraude is in linkse kring zeer omstreden, zeker nadat Hollandes voorganger Nicolas Sarkozy uitkeringstrekkers steevast als „profiteurs” wegzette. De „meest kwetsbaren” moeten beschermd worden, zei presidentskandidaat François Hollande in 2012. Werklozen, zo brachten woordvoerders van de bonden gisteren in herinnering, zijn „slachtoffers”.