Kunst markt

Wat door de Franse glaskunstenaar Emile Gallé (1846-1904) ontworpen siervaas met een geëtst landschapsmotief, 39,7 cm hoog, en geproduceerd in 1904-1906. Op 10 sept te koop bij Christie’s in Londen op een ‘Interiors’-veiling. Richtprijs 1.500-2.000 pond (1.900-2.500 euro).

Bijzonderheid de vazen van Emile Gallé behoren tot het beste uit de art nouveau. Met zijn plantkundige achtergrond schiep Emile Gallé een nieuwe esthetiek gebaseerd op de vormen in de natuur. Hij decoreerde zijn glascreaties vaak met sierlijke natuurmotieven: libelles, vlinders, en bloemen en planten als de berenklauw, distels en irissen.

Goede koop?Tiny Esveld, handelaar in art nouveau en art deco te Brasschaat en auteur van een boek over Gallé: „Een dertien-in-een-dozijnvaas, deels industrieel vervaardigd, na de dood van Gallé. In de handel kost zo’n vaas ongeveer 3.000 euro. Vroege, met de hand gegraveerde Gallé-vazen kunnen wel een kwart miljoen kosten.”