Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kiev meldt bestand maar ontkenning uit Moskou

Gevechten op de grond gaan vooralsnog gewoon door.

Strijdgebied in Oost-Oekraïne
Strijdgebied in Oost-Oekraïne

Oekraïne en Rusland zijn het volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko eens geworden over een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne. Porosjenko’s woordvoerder sprak vanmorgen zelfs van „een permanent staakt-het-vuren”.

Van Russische zijde kwam er vanmorgen echter geen bevestiging. Volgens het Kremlin zijn beide partijen het eens geworden over stappen die genomen moeten worden om vrede te bereiken, maar is er nog geen sprake van een wapenstilstand.

Ook op het slagveld waren er nog geen aanwijzingen dat de gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen zijn gestaakt.

Volgens de Russische woordvoerder Dimitri Peskov kán Rusland geen bestand sluiten omdat het geen partij is bij de strijd in Oekraïne. Volgens Peskov hebben president Poetin en Porosjenko elkaar onlangs telefonisch gesproken en houden ze er „in grote lijnen dezelfde opvattingen op na”. Beide leiders spraken elkaar vorige week in de Wit-Russische hoofdstad Minsk ook persoonlijk.

Het nieuws over het bestand uit Kiev komt op een verrassend moment. De afgelopen dagen escaleerde de situatie. De Oekraïense minister van Defensie nam openlijk de term ‘oorlog’ in de mond en ook Poetin liet steeds hardere taal horen. Juist vanmorgen kwam bovendien het nieuws uit Moskou dat 4.000 militairen, behorend tot de strategische eenheden die ook over nucleaire wapens beschikken, later deze maand oefeningen zullen houden in het Altaj-gebied in Siberië.

De al weken sombere Russische beurs veerde vanmorgen even op bij het nieuws uit Kiev over een bestand. De Russische economie heeft het steeds moeilijker, mede door westerse sancties. De Europese Unie heeft ook nieuwe sancties in voorbereiding wegens de zich opstapelende bewijzen van Moskous actieve steun voor de rebellen. Later deze week wordt de strekking van de nieuwe sancties bekend.

De pro-Russische strijders in het oosten van Oekraïne lijken bezig aan een sterke opmars. Ze wisten maandag het vliegveld van Loegansk in te nemen en staan volgens verschillende bronnen op het punt ook het belangrijke vliegveld van de stad Donetsk te veroveren. Verder rukken ze ook op langs de Zee van Azov.

De Amerikaanse president Obama is intussen op bezoek in Estland, de kleine buurstaat van Rusland die zich bedreigd voelt door de ontwikkelingen in Oekraïne. Morgen begint in Wales een NAVO-top, waarbij de Oekraïense crisis het hoofdthema vormt. Vooral Oost-Europese lidstaten als Polen en de kleine Baltische staten dringen aan op een krachtiger opstelling van de NAVO jegens Rusland.

De vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, zei gisteren dat door het conflict ruim een miljoen mensen ontheemd is geraakt. Zo’n 814.000 inwoners van het getroffen Oekraïense gebied hebben hun toevlucht in Rusland gezocht. Ook in Oekraïne zelf zijn er door de gevechten ruim een kwart miljoen mensen op drift geraakt.