Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Journalist Steven Sotloff wilde nog één keer naar Syrië

Het zou de laatste keer zijn dat hij naar Syrië ging, want het werd te gevaarlijk. Steven Sotloff (31) wilde nog één keer de verhalen van de mensen in dit oorlogsgebied vertellen. Dat werd hem fataal, bleek gisteren – in een gruwelijke video van de Islamitische Staat is te zien hoe hij wordt onthoofd. Wie was journalist Sotloff?

Steven Sotloff hier op archiefbeeld in Bahrein in 2010.
Steven Sotloff hier op archiefbeeld in Bahrein in 2010. Foto EPA / Mazen Mahdi

Het zou de laatste keer zijn dat hij naar Syrië ging, want het werd te gevaarlijk. Steven Sotloff (31) wilde nog één keer de verhalen van de mensen in dit oorlogsgebied vertellen. Dat werd hem fataal, bleek gisteren - in een gruwelijke video van de Islamitische Staat is te zien hoe hij wordt onthoofd. Wie was journalist Sotloff?

4 augustus. Dat is de vermoedelijke datum van zijn ontvoering. Sotloff stuurde zijn laatste tweet een dag eerder, over Miami Heat, zijn favoriete basketballteam. Zijn één-na-laatste tweet had wel met z’n werk te maken: hij meldde de dood van Abu Sakkar, een wrede Syrische rebellenleider. Hij noemde hem ‘wannabe Hannibal Lector’ en voegde er foto’s bij van de gruwelijkheden die Sakkar beging.

De reden dat Sotloff naar Syrië ging, nog één keer, was dat hij dit geweld aan de wereld wilde laten zien. Hij wilde vertellen wat voor gruwelijkheden de mensen meemaakten.

Twitter avatar stevensotloff Steven Sotloff If #70000 dead isn’t #redline enough, whats a few dozen by #chemicalweapons? Not advocating anything in #Syria but after 2yrs stop tiptoeing

Sotloff maakte verhalen met persoonlijke anekdotes

Sotloff kwam oorspronkelijk uit Miami. Hij studeerde in Florida voordat hij vertrok naar het Midden-Oosten, waar hij de twee jaar voor zijn ontvoering de Arabische Lente en de chaos van daarna versloeg. Hij werkte als freelancer voor onder meer Time en Foreign Policy. Hij sprak Arabisch en schreef verhalen vanuit Egypte, Libië, Syrië, Libanon en Turkije.

The Atlantic schrijft over zijn stukken:

“He began many of his articles with personal anecdotes and sprinkled his reporting with mundane details like the precise price of bread, reminding readers that faceless forces like Syria’s civil war and Egypt’s military coup were fundamentally altering the lives of real people, in divergent but no less devastating ways.”

‘Straf Steven niet’

De familie van Sotloff hield zijn ontvoering geheim, om onderhandelingen niet in de weg te zitten. Toen Sotloff voorkwam in een video van IS waarin journalist James Foley werd onthoofd, met daarbij de waarschuwing dat hij de volgende zou zijn als de VS hun luchtaanvallen op Irak niet zouden staken, werd een petitie gestart zodat het Witte Huis er alles aan zou doen om Sotloff vrij te krijgen.

Na de onthoofdingsvideo van Foley deed de moeder van Sotloff een emotionele oproep aan IS. In een video vroeg ze IS haar zoon niet te straffen voor iets waar hij geen controle over had.

“Sinds Steven is ontvoerd, heb ik een hoop geleerd over de islam. Ik weet dat de islam voorschrijft dat individuen niet verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de zonden van anderen. Steven heeft geen controle over de acties van de Amerikaanse regering. Hij is een onschuldige journalist.”

https://www.youtube.com/watch?v=ixVIYfDAFpk

Op de video van de onthoofding van Sotloff waarschuwt IS dat de Brit David Cawthorne Haines de volgende gijzelaar is die zal worden vermoord. Obama heeft in een reactie laten weten dat Amerika zich niet laat intimideren en dat ze niet snel zullen vergeten, “and our reach is long, and justice will be served”, voegde hij er aan toe.

Lees hier de artikelen die Steven Sotloff voor Time schreef.