Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Je sleutel is straks overbodig

De naam van de Noke (spreek uit: No key) geeft al weg wat dit hangslot doet: het maakt de sleutel overbodig. Het waterdichte slot maakt namelijk gebruik van Bluetooth op je smartphone. Zodra je voor je slot staat en erop tikt, gaat het op zoek naar het Bluetooth- signaal van je mobieltje. Is dat gevonden, klikt het open. De bedenkers, twee jongens uit Amerika, waren het gehannes met sleutels en cijfercombinaties zat. Via de bijbehorende app kun je ook anderen toegang geven tot je slot, voor een paar uur of voor onbeperkte tijd. Je hebt Bluetooth versie 4 nodig – zit op de meeste moderne telefoons. Heeft je telefoon geen batterij meer, of heb je ’m niet bij je? Dan kun je een speciale klikcombinatie instellen als back-up. Je hebt de Noke vanaf februari in huis voor 45 euro (+ 11,50 euro verzendkosten). Op Kickstarter, waar geld wordt opgehaald voor het slot, is al meer dan 340.000 euro binnengekomen, meer dan vier keer zoveel als ze nodig dachten te hebben om ’m te produceren.