Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

. Hoe start je jezelf weer op na de zomervakantie?

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor op kantoor.

Meer tips? Volg @japked op Twitter

Ik dacht dat ik duidelijk was geweest in mijn laatste advies voor de zomerstop: ga niet op vakantie, blijf gewoon lekker thuis en dan vooral op kantoor. Lekker in je eigen bed, lekker rustig in de kantine en lekker geen tropische ziekten, dorre musea of familieruzies op vieze stranden.

Ik denk dat er iets is misgegaan, want de afgelopen week stroomde mijn mailbox alweer vol met paniekerige mails van kantoortijgers die tóch op vakantie waren gegaan en nu wilden weten hoe ze in godsnaam weer moesten opstarten op kantoor na allerlei lekke tenten en ontplofte huwelijken. En ook hoe te dealen met al die collega’s die roepen dat ze ‘nog veel bruiner waren maar dat alles er al weer af is’ en dat ‘de commercie Laos helemaal verpest heeft’.

Jongens.

Ik denk dat het belangrijk is even af te spreken dat ik deze rubriek niet voor de kat zijn viool loop te schrijven. Dus als ik zeg dat we niet op vakantie gaan, dan gáán we ook niet op vakantie. Ja, ik ben wat grumpy, ja. NA DE VAKANTIE. Maar goed, schone lei and all that. Dat zou overigens ook mijn belangrijkste advies in dit dossier zijn.

Ik bedoel: als je dan tóch gegaan bent, maak dan het gat tussen vakantie en kantoor zo klein mogelijk. Neem, net als met een jetlag, zo snel mogelijk het kantoorritme weer aan, help eerst jezelf, dan pas je kinderen en breathe normally.

Je hebt op vakantie dus gewoon doorgewerkt, je komt zo laat mogelijk terug, slaapt de nacht voor je terugkeert niet en houdt desnoods je Speedo een week onder je pak aan.

Vervolgens is het een kwestie van onzichtbaar invoegen. Weiger je dus mee te laten slepen in beleefdheidsuitwisselingen, onderdruk je verlangen je collega’s ritueel te frituren en realiseer je dat niemand, maar dan ook niemand op je vakantieverhalen zit te wachten. Ik wil al helemaal geen vakantiefoto’s zien. Houd hooguit één overzichtelijke anekdote achter de hand voor die ene oude, beleefde collega die volgende maand met pensioen gaat. Zo ging dat vroeger nu eenmaal.

Zorg verder dat er flink veel te doen is. Regel al voordat je weggaat een lekker volle agenda op je terugkomdag met vijf stavaza’s (stand van zaken-meetings), spreek om 16.45 uur af met de saaiste collega en zorg dat de koffieautomaat stuk is. Op die manier ontloop je ook het makkelijkst je baas die natuurlijk weer bruist van de nieuwe ideeën die jij allemaal mag gaan uitwerken. Niets zo gevaarlijk als een uitgeruste baas naar wie niemand op vakantie geluisterd heeft. Zijn vrouw, zijn kinderen? Ik dacht het niet.

Tot slot bestel je bij de lunch voor deze ene keer een glas witte wijn en mag je slechts twee keer zeggen ‘dat je het even gemist hebt’ omdat je op vakantie was. Vervolgens sla je hard met je hoofd tegen de muur en steek je hem een nacht in het zand. Aan het einde van de dag zeg je dat je ‘het gevoel hebt dat je er alweer maanden zit’. Volgende week: wanneer mag ik me ziekmelden?